Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt LIVESEEDING
  • 21.10.2022. 12:00

Nužno je povećanje proizvodnje ekološkog sjemena u idućih 10 godina

Nastavak odobrenja odstupanja za korištenje ne-ekološkog sjemena u eko sektoru obeshrabruje razvoj ovog sjemenarstva.

Foto: Depositphotos/Ivankmit
  • 1.566
  • 82
  • 0

Dok europsko zakonodavstvo već zahtijeva korištenje ekološkog sjemena u toj poljoprivredi, nastavak odobrenja odstupanja za korištenje ne-ekološkog sjemena u sektoru obeshrabruje razvoj eko sjemenarstva.

Programski okvir - Horizon Europe će kroz LIVESEEDING projekt, osigurati prijeko potrebne resurse vodećim sektorskim organizacijama kako bi se prevladala praksa odstupanja te kako bi ekološko sjeme postalo stvarnost u Europi.

"Ovaj projekt dolazi u ključnom trenutku, kako bi pomogao u postizanju ambicioznih ciljeva koje je Europska unija postavila za sektor organskog sjemena u Farm2Fork Strategiji i Uredbi (EU) o ekološkoj proizvodnji", izjavio je Miguel De Porras, direktor FiBL Europe.

Nužno je povećanje eko sjemena

Kako bismo dosegnuli 100 posto korištenje ekološkog sjemena u ovoj poljoprivredi do 2035. i 25 posto zemljišta u EU pod eko upravljanjem do 2030., kaže, potrebno nam je šesterostruko povećanje proizvodnje tog sjemena u sljedećih 10 godina. "Ovako veliko povećanje moguće je samo udruživanjem snaga. Projekt LIVESEEDING okuplja vodeće organizacije u sektoru", dodao je De Porras.

"Konferencija o zakonodavnom okviru za razvoj ekološkog sjemenarstva koja se održava u Zagrebu pružit će priliku različitim dionicima da zajedno definiraju put prema 100 posto ekološkom sjemenu u Hrvatskoj i uče iz iskustava drugih europskih zemalja", kaže Ana-Marija Špicnagel Ćurko, direktorica IPS Konzaltinga.

Naime, ekološka sjemenska proizvodnja odvija se u puno većem obimu u mnogim zemljama Europske unije, od kojih su mnoge partneri u projektu LIVESEEDING. "Vjerujemo da će uključivanje Hrvatske u projekt pridonijeti unapređenju ove proizvodnje u Europi te biti od velike važnosti za razvoj eko sjemenarstva u Hrvatskoj", dodala je Špicnagel Ćurko.

Projekt vrijedan 6,6 milijuna eura

"Primarna ambicija je postići kvantni skok u razvoju snažnog i ekonomski održivog sektora ekološkog sjemenarstva u Europi, kroz multidisciplinarni pristup sudionika", istaknula je Monika Messmer, voditeljica grupe za oplemenjivanje biljaka u FiBL Švicarska i znanstveni koordinator LIVESEEDING-a uoči pokretanja projekta. On se, kako je pojasnila, nadovezuje na prethodni projekt financiran od strane EU-a, LIVESEED te će implementirati rezultate istraživanja u praksu diljem EU-a.

Inače, LIVESEEDING je četverogodišnji inovacijski projekt vrijedan 6,6 milijuna eura kojeg sufinanciraju Europska unija (program Horizon Europe), Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Ima za cilj rast ekološkog sektora isporukom visokokvalitetnog sjemena širokog spektra kultivara za širok raspon usjeva.


Tagovi

Projekt LIVESEEDING Ana-Marija Špicnagel Ćurko Monika Messmer Miguel De Porras Ekološko sjeme


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.