Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko
  • 24.03.2022. 19:00

Novi Priručnik o organskoj proizvodnji lekovitih i aromatičnih biljaka

U Priručniku je predstavljena kompletna tehnologija proizvodnje devet traženijih i za organsku proizvodnju značajnih lekovitih, aromatičnih i začinskih biljnih vrsta, kao i njihova upotreba i agroekološki uslovi u kojima se one mogu gajiti.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 252
  • 31
  • 0

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika izdalo je Priručnik o organskoj proizvodnji lekovitih i aromatičnih biljaka (ISBN 978-86-88997-20-1) autora dr Vladimira Filipovića uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji.

Priručnik je napisan u skladu sa zahtevima trenutno važeće EU Uredbe 2018/848 o organskoj proizvodnji, sa tekstom Predloga novog Zakona o organskoj proizvodnji i postojećim Pravilnicima o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje ("Službeni glasnik RS", broj 95 od 3. jula 2020. i broj 24 od 19. marta 2021.).

Neke od smernica za izradu ovog Priručnika nalaze se u dve strategije koje čine osnovu Evropskog zelenog plana, u Strategiji "od njive do trpeze - za pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sistem" COM (2020) 381 i u Strategiji "Za bioraznolikost do 2030. godine sa ciljem vraćanja prirode u naš život" COM (2020) 380.

U Priručniku je predstavljena kompletna tehnologija proizvodnje devet traženijih i za organsku proizvodnju značajnih lekovitih, aromatičnih i začinskih biljnih vrsta, kao i njihova upotreba i agroekološki uslovi u kojima se one mogu gajiti.

To su: pitoma nana (Mentha piperita L.), kamilica (Chamomila recutita (L.) Rauch syn. Matricaria chamomilla (L.)), neven (Calendula officinalis L.), odoljen (Valeriana officinalis L.), morač (Foeniculum vulgare Mill.), hajdučka trava (Achillea millefolium L.), kopriva (Urtica dioica L.), bela slačica (Sinapis alba L.) i gavez (Symphytum officinale L.).

Sama publikacija je rezultat dugogodišnjeg istraživačkog i praktičnog rada autora na usavršavanju metoda organske proizvodnje u proizvodnji različitih lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka. Namenjena je širokom krugu korisnika, kako iz oblasti organske poljoprivrede, tako i svim ostalim zainteresovanim.


Tagovi

Kopriva Priručnik Vladimir Filipović Lekovito bilje Začinsko bilje Aromatično bilje Organska proizvodnja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...