Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka zaštita
  • 22.07.2020. 15:00

Nova tehnologija zaštite: Prah se nalazi u košnici, a pčele ga raznose na biljke

Tvrtka Bee Vectoring Technology (BVT) iz Kanade je razvila ekološki način zaštite bilja pomoću praha kojeg na biljke raznose pčele. On djeluje kao fungicid, a trenutno se može koristiti na rajčici, malinama i jagodama.

Foto: Jumpstory
  • 414
  • 49
  • 0

Kanadska tvrtka Bee Vectoring Technology (BVT) razvila je tehnologiju zaštite usjeva kao alternativu pesticidima. Riječ je o prirodnom i ekološki prihvatljivom fungicidu koji bi proizvođačima mogao pomoći u borbi s gljivičnim bolestima koje utječu na prinose poput gljivice Botrytis cinerea koja uzrokuje sivu plijesan.

Pčele raznose fungicid po biljkama

Sustav djeluje tako da se prah za zaštitu stavlja u komercijalnu košnicu pčela, one kasnije stanu na taj prah i potom ga raznose na biljke. Ova tehnologija razvijala se više od 10 godina na Sveučilištu Guelphu u Ontariju, a osnovni sastojak fungicida je gljiva roda Colonostachys koja se prirodno javlja u okolišu, a omogućava proizvođačima veće količine kvalitetnijeg voća i povrća. 

Inovacija je nedavno dobila odobrenje od Agencije za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država (EPA), a ova je organizacija prvi put odobrila proizvod za zaštitu koji uključuje pčele.

Gorušica je budućnost u proizvodnji biopesticida?

"Potpuno je prirodan, ne koristi vodu i neškodljiv je za pčele, životinje i ljude", rekao je glasnogovornik BVT-a za foodnavigator. Kaže i kako su nedavne demonstracije na jagodama pokazale da ova tehnologija pruža usporedivu, ako ne i poboljšanu zaštitu od bolesti u odnosu na kemikalije kao i značajno povećanje prinosa.

Povećava prinose, a utječe i na kvalitetu

Ispitivanja kod nasada borovnica ukazala su na 77% veći prinos u usporedbi s netretiranim kulturama, a zabilježeno je 21% manje napada monilije. "Standardno povećanje prinosa iznosi oko 25 do 30%", ističe glasnogovornik.

Prah djeluje kao fungicid, a trenutno se može koristiti na rajčici, malinama i jagodama (Foto: Facebook/Bee Vectoring Technology)

Uzgajivači obično trebaju oko tri košnice pčela za jedan hektar usjeva. "Sve dok imate dovoljno pčela, one će posjetiti cijeli nasad. Vrlo mala količina proizvoda je potrebna za zaštitu većih površina", napomenuo je.

BVT je upravo završio pokus s jagodama i malinama s jednim od najvećih uzgajivača ekološkog voća u Švicarskoj. Simon Rass, suosnivač tvrtke Rass Wilfbeeren koja opskrbljuje supermarkete u Švicarskoj rekao je da im ovakav sustav štedi vrijeme i da je doveo do plodova veće kvalitete. Dodao je da je to idealno rješenje za poljoprivrednike koji žele izbjeći probleme koje stvaraju pesticidi.

"Primjena je vrlo laka, a ne trebaju nam za to ni voda ni strojevi. Dva puta tjedno mijenja se prah u košnicama i to je sve. Zadovoljni smo rezultatima jer na bobicama nismo uočili zarazu s gljivičnom bolesti Botrytis cinerea. Rok trajanja je puno bolji i to je stvarno važno za maloprodaju", dodao je.

Može se koristiti na jagodama, malinama i rajčici

Procijenio je da mu je ovaj sustav omogućio proizvodnju bobica s ocjenom 90 do 95% prve klase što je bolje u odnosu na prethodnu godinu kada je bilo 70 do 80% plodova. "Nema razlike u cijeni za kupce, ali za mene je ovo bolja metoda zaštite jer proizvodim zdravije voće i imam veće prinose", kazao je.

Napravite hotel za divlje, solitarne pčele

Iz tvrtke kažu kako ova inovacija trenutno odgovara jagodama, rajčici i malinama. U budućnosti će se moći koristiti u uzgoju drugih bobica, koštičavog voća i povrća. Tvrtka se namjerava proširiti u Europskoj uniji ciljajući tržište Italije, Grčke, Francuske, Njemačke, Poljske i Mađarske.

"Europa je glavna prilika za BVT jer uzgajivači tamo brzo usvajaju održivu praksu za smanjenje uporabe pesticida i utjecaja na okoliš, a ovo je snažan alat koji im može pomoći pri tome", zaključio je izvršni direktor BVT-a Ashish Malik.


Tagovi

Ekološka zaštita Pčele BVT Bee Vectoring Tecnology Kanada


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo