Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DG AGRI
  • 23.04.2016. 12:00

Njemačka kao primjer poljoprivredne budućnosti

Agroklub je u organizaciji Europske komisije i Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj – DG AGRI, posjetio ukupno pet farmi u njemačkoj regiji Schleswig-Holstein u okolici Hamburga. Fokus je bio na inovacijama u proizvodnji voća, povrća i žitarica, ali i na organskom uzgoju.

  • 4.400
  • 193
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja u sjevernoj Njemačkoj pravi je primjer inovativne i organizirane proizvodnje hrane. Vlasnici farmi, suočeni s nizom izazova na dnevnoj razini, smatraju kako je prije svega potrebna dobra organizacija i ozbiljan pristup poslu kako bi se postigla željena kvaliteta proizvodnje.

Agroklub je od 18. do 20. travnja, u organizaciji Europske komisije i Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj - DG AGRI, posjetio ukupno pet farmi u njemačkoj regiji Schleswig-Holstein u okolici Hamburga. Fokus je bio na inovacijama u proizvodnji voća, povrća i žitarica, ali i na organskom uzgoju.

Ukupno 12 medijskih predstavnika iz različitih zemalja članica Europske unije imalo je priliku, zajedno s organizatorima putovanja, vidjeti usjeve vodećih poljoprivrednih proizvođača spomenute regije kao i farmere koji imaju dugogodišnje iskustvo s proizvodnjom i direktnom ili internet prodajom svojih proizvoda.

Prave primjere bio i organske proizvodnje zdrave hrane bazirane na ekološkim načelima, prema modelu održivog razvoja, sudionici putovanja mogli su vidjeti na tri farme koje su ujedno jedne od najvećih organskih farmi u Njemačkoj općenito.

Budućnost je u organskoj proizvodnji hrane

Prave primjere bio i organske proizvodnje zdrave hrane bazirane na ekološkim načelima, prema modelu održivog razvoja, sudionici putovanja mogli su vidjeti na tri farme koje su ujedno jedne od najvećih organskih farmi u Njemačkoj općenito.

Prva od njih je Westhof-BIO koja ima tradiciju dugu 44 godine, a od toga 27 godina iskustva u organskoj proizvodnji hrane. Farma na ukupno 1.000 hektara proizvodi visoko kvalitetno organsko povrće i voće i to najviše: mrkvu, grašak, kupusnjače i jagode.


Staklenik obitelji Carstens

Rainer Carstens, vlasnik ove farme koja posjeduje jedan od najvećih staklenika za organski uzgoj i bilježi iz godine u godinu značajan porast te neprestano ulaže u nova razvojna rješenja, govori:

"Naša posebnost je to što prakticiramo rotaciju usjeva sa sedmogodišnjim ciklusima.Održiva i ekološko prihvatljiva rješenja ključna su za ovakav posao jer koristimo inovativne ekološke strukture, sunčevu energiju i energiju vjetra, a nedavno smo investirali i u postrojenja za bio gorivo."

Na farmi je zaposleno 12 stalnih radnika i oko 120 sezonskih, a vlasnici ujedno posjeduju i trgovinsku kompaniju za svježe i zamrznuto povrće. Rainerov sin koji je također jedan od zaposlenih na farmi, Ulf Peter Carstens, dobio je prošle godine i nagradu CERES AWARD 2015. koja se dodjeljuje za značajan doprinos u organskoj poljoprivredi.

Nove njemačke tehnologije za razvoj agrara

Ulaganja vrijedna 53 milijuna eura

Posjet kompaniji Gut Rosenkrantz donio je također puno novih saznanja iz područja organske proizvodnje. Glavne aktivnosti na ovoj farmi uključuju proizvodnju žitarica i sjemenki, gnojiva i organske stočne hrane kao i proizvodnju vlastitih pekarskih proizvoda. Proizvodi s ove farme ne prodaju se samo u Njemačkoj pa se tako u čak 700 pekara diljem Europe prodaju njihovi pekarski proizvodi.

Na ukupno 510 hektara prostiru se usjevi pira, zobi, ječma za ljudsku i životinjsku prehranu, a godišnji promet obuhvaća milijun eura za različite poljoprivredne aktivnosti kao i 40 milijuna eura za komercijalni dio poslovanja te 14 milijuna eura za krmne smjese.


Na imanju obitelji von Münchhausen

Vlasnik kompanije, Ernst-Friedmann Freiherr von Münchhausen, o najnovijim ulaganjima je rekao:

"Nedavno smo uložili u novi laboratorij za analizu kvalitete usjeva kao i u nadogradnju i proširenje hladnjača i skladišta. Ako se želi zadržati tradicija i ostati na vrhu poljoprivredne proizvodnje potrebna su neprestana ulaganja u razvoj i nove tehnologije."

Raj za ljubitelje organske hrane i internet kupovine

Ono po čemu se izdvaja treća po redu tvrtka, Die Grüne Kiste, je to što je svojih početaka zamišljena kao farma s koje se direktno mogu dostavljati svježi organski proizvodi kao što su voće, povrće, jaja, ali i kruh, mliječni proizvodi, različita zdrava hrana i vino te kozmetika.


Organski proizvodi Die Grüne Kiste

Na internet stranici tvrtke kupci mogu pronaći i ispuniti obrazac za "online" narudžbu ili ga poslati e-mailom, faksom i poštom, a upravo to pridonosi velikoj popularnosti i potražnji za proizvodima s ove farme. Proizvodi se pakiraju u "zelene kutije" koje se zatim dostavljaju različitim klijentima, ali i vrtićima, školskim kantinama i drugim javnim institucijama u Hamburgu.

Thomas Kolker, vlasnik Die Grüne Kiste, naglašava: "Održivost i smanjenje emisije CO2 važan su dio poslovnog koncepta naše tvrtke. Upravo zato stavljamo fokus na kratke udaljenosti i planiranje optimalnih ruta za svoje tjedne dostave proizvoda. Osim proizvoda s vlastite farme dostavljamo i one uzgojene na drugim farmama koje su nabavljene isključivo od obližnjih organskih proizvođača sezonskih namirnica."

Izvor fotografija: © European Union 2016, fotografirala: Cornelia Smet


Fotoprilog


Tagovi

Agroklub DG AGRI Europska komisija Schleswig-Holstein Westhof-BIO Rainer Carstens Thomas Kolker Gut Rosenkrantz Die Grune Kiste


Autorica

Martina Gavran

Više [+]

Martina provodi promotivne aktivnosti i projekte SLinka i AgroKluba kroz marketing i segmet komuniciranja s javnosti. Sveučilišna je prvostupnica kulturologije, a trenutno pohađa diplomski studij Medijske kulture na Odjelu za kulturologiju.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]