Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neven
  • 09.07.2022. 07:30

Neven kao fungicid i insekticid - doslovno leči i čisti zemljište

Izuzetno efikasano prirodno sredstvo koje sami možemo uzgajati.

Foto: Zaplanjski zasad
  • 770
  • 131
  • 0

Neven, Calendula officinalis, je lekoviti cvet koji je, osim u narodnoj medicini, pronašao svoju ulogu i u zaštiti biljaka. Od njega se pripremaju brojni prirodni preparati koji su veoma efikasni.

Njegov miris deluje kao repelent na mnoge štetočine, a koren izlučuje materije koje teraju korenske nematode. Ova vrsta doslovno leči zemljište i čisti ga od štetnih organizama.

Dobar komšija

Krompirova zlatica ne podnosi miris nevena i zbog toga se seje oko, ili u usevu. Broj biljaka zavisi od veličine zasejane površine. Može se dodavati u brazde prilikom sadnje krompira.

Štiti usev kupusa, paprike i paradajza od raznih štetočina, a jagode od napada lisnih vaši. One prelaze na biljku nevena. Svojim mirisom privlači lisne vaši, grinje i druge štetočine koje se uhvate na lepljivoj stabljici. Može se sejati u voćnjacima gde ima ulogu biljke zamke.

Od semena nevena priprema se prirodni fungicid i insekticid (Foto: Facebook/Zaplanjski ZASAD)

Ne sadite ga pored kukuruza, dinje ili lubenice, jer će ometati i ograničavati njihov rast. Poželjno ga je dodavati u kompost.

Prirodni fungicid i insekticid

Od semena nevena priprema se prirodni fungicid i insekticid. Potrebno je 100 grama semena dva dana držati potopljeno u pet litara vode. Dobijeni rastvor se procedi i koristi u borbi protiv bolesti crne noge i štetočina krpelja, moljaca i drugih štetnih leptira.

Insekticid od nevena je delotvoran za štetočine koje sišu sok iz listova kao što su lisne vaši, grinje i druge štetne vrste. Potrebno je 100 grama listova prokuvati u jednom litru vode i ostaviti sledećih pet dana na tamnom mestu. Pre upotrebe se procedi i razredi s vodom u odnosu 1:1.

Možemo ga koristiti kao zelenišno đubrivo na lokacijama gde postoji opasnost od nematoda. Krajem avgusta se obavlja setva, a poslije 1,5 do dva meseca obavlja se zaoravanje. Ne sme se ostaviti da biljke formiraju seme, jer bi tako omogućili razmnožavanje po parceli. Tokom zime zaorana masa će istruliti.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suvi cvet sve se više upotrebljava kao sastojak krema za lečenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Tagovi

Calendula officinalis Neven Prirodni fungicid Prirodni insekticid Suzbijanje štetočina Đubrivo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.