Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 16.06.2019. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Namaze i kolače obogatili dragocjenim bučinim uljem

Na Eko trgu nastavila se priča o dobrim uljima pa je tako ovog zelenog četvrtka na red došlo bučino ulje. Predstavljena su i jela od bučinog ulja - zeleni kolač i namaz.

Foto: Depositphotos/fanfon
  • 713
  • 48
  • 0

Na Eko trgu nastavila se priča o dobrim uljima pa je tako ovog zelenog četvrtka na red došlo bučino ulje. Predstavljena su i jela od bučinog ulja - zeleni kolač i namaz, što je zapravo tradicija u Štajerskoj, austrijskom mjestu gdje se "rodilo" ovo ulje.

Buče, bundeve, tikve i tikvice pripadaju skupini najstarijih povrtnih kultura koje je čovjek uzgajao za prehranu, no bilo je potrebno više od 10 tisuća godina da iz njih dobijemo ovaj savršeni proizvod.

"O njemu bi se moglo pričati naširoko, međutim najvažnije je da ono sadrži vitamin E, snažne antioksidanse, dokazano je da je vrlo korisno za srčane bolesnike, smatra se da je učinkovito kod problema s prostatom. Ulje je izvrsno i kao svakodnevna hrana i dobro ga je umjereno konzumirati budući da je vrlo kalorično", rekla je Ljiljana Olujić iz Udruge Eco Rural Net.

Ne preporuča se termička obrada

Bučino ulje može se koristiti i u kozmetičke svrhe, s obzirom na to da broji puno prednosti nad rafiniranim uljima. 

Njegova termička obrada nije preporučena, ali je zato dobro u raznim drugim kombinacijama: "Sva ulja koja imaju nezasićene masne kiseline, a to je upravo i bučino ulje, ne preporuča se termički obrađivati, no ono je izvrsno za sve tople obroke, ali i kao salatno ulje, obogaćuje okus jela", istaknula je Olujić.

Prije samog prešanja bučinog ulja radi se i lagano zagrijavanje sjemenki kako bi se razvio orašast okus koji se prilikom kušanja itekako osjeti. No, iako kalorično, ne sporimo da je jedno od najukusnijih hladno prešanih ulja.


Tagovi

Bučino ulje Eko trg Zeleni četvrtak Ekološka proizvodnja


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com