Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 05.11.2020. 14:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Barice, Plandište

Najmanje pošumljena opština u Vojvodini dobija sadnice listopadnog drveća

Oko 12.000 sadnica listopadnog drveća, među kojima su bela i crna topola, kao i mečja leska, a koje će se posaditi u Baricama u opštini Plandište, stvoriće vetrozaštitne pojaseve i proširiti zelene oaze.

Foto: Depositphotos/pyzata (ilustracija)
  • 311
  • 49
  • 0

Opština Plandište priprada području sa najmanjim procentom šumovitosti u Vojvodini - svega 0,5 odsto zasada pod šumom, kaže za Dnevnik predsednik te opštine Jovan Repac, povodom nedavno započetog projekta pošumljavanja zelenih površina, erozivnog zemljišta i depresija.

Prve sadnice biće posađene u selu Barice na deset i po hektara, a celu akciju pod nazivom "Podizanje šuma na degradiranim zemljištima" finansiraju Ministarstvo za zaštitu životne sredine i lokalna samouprava. Ukupna vrednost projekta je nepunih 7,75 miliona dinara, od kojih je 80 odsto obezbedilo ministarstvo, a ostatak Opština Plandište.

Za pošumljavanje - lokalnim samoupravama preko 35 miliona dinara

Tačnije, konkursom resornog ministarstva, ova opština je pored još 10 mesta u Srbiji dobila sredstva Zelenog fonda za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja i to u vrednosti od 6,1 milion dinara.

Drveće za vetrozaštitne pojaseve i zelene oaze

Oko 12.000 sadnica listopadnog drveća, među kojima su bela i crna topola, kao i mečja leska, a koje će se posaditi u Baricama, stvoriće vetrozaštitne pojaseve i proširiti zelene oaze.

"Veliku zahvalnost dugujemo i Udruženju šumarskih i lovnih radnika "Šuma i lov", kao i partneru na realizaciji ovog projekta, s obzirom na to da se čitav postupak sadnje odvija primenom novih tehnologija koje se prvi put koriste kod nas", istakao je Repac.


Tagovi

Pošumljavanje Vojvodine Plandište Sadnice Listopadno drveće Konkurs Zeleni fond


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!