Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lukač
  • 28.09.2021. 14:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Na OPG-u Lukač glavni herbicid u proizvodnji povrća je - motika

Svoje proizvode uzgajaju na tradicionalan način s puno ručnog rada te prodaju na osječkoj tržnici gdje imaju stalne kupce.

Foto: Printscreen
  • 1.615
  • 61
  • 0

"Imali smo zemlju i počeli pomalo raditi na njoj. Nisam bila zaposlena, a tu su djeca koju moraš školovati. Da ne volim ne bih to radila“, prisjetila se Janja Lukač zbog čega se odlučila još prije 50-tak godina baviti proizvodnjom povrća. 

Danas se njihov OPG može pohvaliti raznovrsnom ponudom, od mrkve, peršina, salate do batata i raštike. 

U cijelom poslu pomaže joj sin Damir koji se s radom na zemlji upoznao još u djetinjstvu kada je pomagao svojim roditeljima. 

"Od osnovne škole, srednje do fakulteta. Prihvatio sam se toga, ukomponirao sam mamino iskustvo i znanje stečeno na fakultetu i rezultati su tu“, kazao je sugovornik. 

Svoje proizvode uzgajaju na tradicionalan način s puno ručnog rada tako da je, u šali voli reći Damir, motika glavno sredstvo, odnosno alat u borbi protiv korova. "Ona je glavni herbicid u proizvodnji“, ističe dodajući kako iako nemaju certificiranu ekološku proizvodnju smatra da spadaju u ekološke proizvođače s obzirom na to da ne koriste nikakve kemikalije. 

Tradicionalni način uzgoja

Rezultati ovog uspješnog poslovanja najbolje se mogu vidjeti u izreci mame Janje koja kaže "imamo svega po malo, odnosno onoliko koliko kupci u određenom trenutku trebaju."

Što se tiče prodaje na tržnici, Damir kaže da na nju idu po zimi dokle god ima robe. "Imamo svoje mrkve, peršina, kelja, ali i batat, tikve i neku robu koja je uskladištena i koju iznosimo cijelu zimu dok ju ne prodamo. A kada to završimo onda već dolaze prve rotkvice, mladi luk, salate i onda sve ispočetka“, objašnjava. 

Svoje proizvode pažljivo čiste i pripremaju za tržnicu na kojoj imaju stalne mušterije. 

A bez obzira koliko ga vole, uzgoj povrća težak je i pomalo rizičan posao, naglašava gospođa Janja.   

"Kopa se svaki dan koliko stigneš i riskiraš hoće biti ili neće. Naiđe nevrijeme pa moraš raditi od jutra do sutra“, kaže ova 80-godišnjakinja kojoj je draže, kako naglašava, provoditi vrijeme u bašči nego kod kuće. 


Tagovi

OPG Lukač Damir Lukač Janja Lukač Uzgoj povrća Tradicionalan način Eko proizvodnja


Autor

Saša Uranjek

Više [+]

Diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu na produkciji televizijskog programa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.