Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lisjak
  • 26.06.2020. 10:30
  • Međimurska, Šenkovec

Na OPG-u Lea Lisjaka godišnje uzgoje i do 5 tona eko borovnica

Ekološka proizvodnja zahtijeva puno više rada, ali se trud isplati, kaže vlasnik OPG-a koji se odlučio na uzgoj, ali i preradu borovnica. Nabavom opreme EU sredstvima ubrzali su proces proizvodnje džemova, pekmeza i sokova, a uložili su i u solarni sustav.

Foto: Igor Čolaković
  • 2.083
  • 362
  • 0

"Ranije je supruga i po tri sata stajala uz lonac i miješala 10 kilograma borovnica, a sada novi kotao 130 kilograma miješa i kuha sam", kaže nam Leo Lisjak, nositelj istoimenog OPG-a iz Šenkovca i jedini uzgajivač borovnica s ekološkim certifikatom u Međimurju koji je EU sredstvima kupio kotao za kuhanje, sterilizator za staklenke, vakumirku te pasirku za džemove. Dio bespovratnih sredstava uložili su i u solarni sustav od 4,6 kilovata.

Naime, ovaj mladi proizvođač koji se s obitelji na više od hektara poljoprivredne površine primarno bavi eko uzgojem tog traženog bobičastog voća, a godišnji urod, koji doseže i do 5 tona, uspijeva u cijelosti prodati na domaćem tržištu, prijavio se na natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi. Aplicirao je na natječaj tipa operacije 1.1.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" i ostvario potporu od 15.000 eura.

Ubrzali i olakšali proces proizvodnje pekmeza, džemova i sokova 

Sredstva su, kako je i naveo, uložili u opremanje objekta za preradu borovnica, ali i u sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. 

"Zahvaljujući ovom ulaganju značajno smo ubrzali i olakšali proces proizvodnje pekmeza, džemova i sokova od borovnica. Znatnu uštedu vremena ostvarili smo i zahvaljujući uređaju za suhu sterilizaciju staklenki, bez kojeg smo ih ranije bili prisiljeni satima grijati. S aparatima koje smo kupili olakšali smo, ubrzali, ali i pojeftinili proces proizvodnje, a osjetnu uštedu ostvarit ćemo i zahvaljujući solarnom sustavu koji nam sada osigurava besplatnu električnu energiju", ponosno ističe.

Borovnice i prerađuju 

Kako su u ekološkoj proizvodnji, prijavili su se te su korisnici IAKS mjere 11. I ta sredstva, naglašavaju, jako dobro dođu za razvoj posla. Nastoje i povećati površine pod borovnicama, a planiraju nova ulaganja na svom gospodarstvu. 

"Do natječaja LAG-a Međimurski doli i bregi sva smo veća ulaganja financirali isključivo vlastitim sredstvima, no zahvaljujući izvrsnom iskustvu s ovim natječajem, koji nam je bio od velike pomoći, u planu nam je prijaviti se i na natječaj za podmjeru 6.2. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području" odnosno tip operacije 6.2.1. iz Programa ruralnog razvoja. Već godinama nastojimo proširiti površine, no cijene poljoprivrednog zemljišta u našem kraju naprosto nisu realne.

Osim toga, već se osam godina borimo s birokracijom kako bismo dobili 600 četvornih metara državnog zemljišta na kojem planiramo posaditi nove nasade borovnica. No, zemlja i dalje stoji neobrađena umjesto da donosi prihod", upozorava. 

Poljoprivredna proizvodnja, smatra, treba stalnu stručnu i financijsku podršku. "Tako dugo dok poljoprivredna gospodarstva nećemo početi doživljavati kao tvornice na otvorenom, nećemo imati ni dostatnu proizvodnju, a koliko je ona važna najbolje je pokazala aktualna situacija s koronavirusom", naglašava mladi voćar. 

Imaju 14 pčelinjih zajednica, cilj je imati 50

"Supruga Jasminka i ja volimo prirodu, stoga smo se prije nekoliko godina odlučili okušati u ekološkom uzgoju borovnica, svjesni da je proizvodnja zdrave hrane budućnost. Nije nam bilo teško raditi, u proizvodnju smo uložili "brdo novaca“, premda smo većinu radova obavili sami. No, morali smo investirati u kupnju sadnica, u poljoprivrednu mehanizaciju, traktore, viličare, kombi vozilo, u podizne platforme, hladnjaču. Nasad od 3,5 tisuća grmova borovnica trebalo je navodniti i zaštititi protugradnim mrežama, a to su vrlo veliki izdatci. No, zadovoljni smo. Iako ekološka proizvodnja zahtijeva puno više ručnog rada, uloženi trud se ipak naposljetku isplati", naglašava Leo Lisjak. 

Mlada se obitelj na gospodarstvu bavi i proizvodnjom meda. Točnije, imaju 14 pčelinjih zajednica. 

Mladi supružnici imaju i 14 pčelinjih zajednica 

"Na početku smo. Plan nam je imati 50 zajednica", otkriva Leo dodajući da su njihove pčelice dobro. Premda su u Međimurju, Šenkovec je daleko od mjesta gdje se dogodio sigurno najveći pomor pčela u Hrvatskoj ikad. 

"Mi smo vam u sjevernom dijelu, a taj strašan događaj se odvio u Donjem Međimurju. Ne ponovilo se", zaključio je sjajni mladi poljoprivrednik. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Lisjak Leo Lisjak Uzgoj borovnica Eko proizvodnja LAG Međimurski bregi i doli


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!