Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko uzgoj
  • 28.09.2014. 09:30

Na OPG Kovačević prate trendove eko uzgoja!

"Približili smo se kupcima i postali im prepoznatljivi jer smo redovito od utorka do subote na Eko tržnici u Osijeku, a dobro je i što su ekološki proizvođači na okupu."

  • 2.996
  • 253
  • 0

Proizvođači, ali sve više i kupci, smatraju da ekološka proizvodnja u Slavoniji ima budućnost. Sve više ljudi shvaća da takva hrana ima velik utjecaj na zdravlje, pa su domaći proizvodi, polako ali sigurno, pronašli put do onih koji u njoj vide život.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mirela Kovačević iz Koške, bavi se ekološkim uzgojem voća i povrća. Obrađuju devet ha voćnjaka u kojem se nalaze nasadi jabuke, breskve, marelice, kruške i povrtnjak veličine 1.500 kvadrata, gdje uzgajaju sezonsko povrće, papriku, salatu, patlidžan, krastavce, tikvice, mahune, rajčicu, koja je ove godine nažalost stradala od plamenjače.

Suradnja između eko OPG-ova

Povrće na tržnici

U ponudi su i domaći sokovi, jabuka, jabuka-kruška, cikla-jabuka koje im uslužno prerađuje OPG Marica Jug. Proizvodnja se odvija u Bijelom Brdu, Koški i Harkanovcima. Evo što je gospođa Mirela rekla o svojoj ekološkoj proizvodnji.

"Od 2010. godine imamo ekološki certifikat. Suprug i djeca rade zajedno sa mnom, dakle cijelo domaćinstvo je uključeno. Najveći problem je plasman proizvoda u cijelosti i edukacija potrošača oko kvalitete i kupnje ekoloških proizvoda. Prije smo prodavali putem veleprodaje, a sada je dobro na tržnici jer kupci dolaze, gledaju i prepoznaju kvalitetu proizvoda. Cijene su povoljne, pristupačne, (kilogram jabuka se prodaje za šest kuna). Cijene su približne onima konvencionalnih proizvoda, da bi proizvod približili kupcima."

Sredstva dozvoljena u eko poljoprivredi

Voće na tržnici

Zemlja se obrađuje kao u svakom seljačkom domaćinstvu, ali se naravno strogo vodi računa o sredstvima koja su dozvoljena u ekološkoj poljoprivredi, kao i agrotehnika. Voćnjak je veliki pa je potrebno kupiti ekološka sredstva. Malčira se, kosi, okopava oko mladih voćaka, a u povrtnjaku se pljevi i kopa i koriste neka od domaćih pripravaka protiv bolesti i štetnika.

Sudeći prema statistikama Europske unije, sektor organske poljoprivrede je u zadnjih 10 godina u stalnom, ali blagom porastu, pa se tako između 2003. i 2010. godine, broj organskih farmi udeseterostručio, a organska proizvodnja porasla je za 13 % godišnje. U organskoj proizvodnji najveći postotak, 45 % čine trajni pašnjaci, zatim slijede žitarice sa 15 %, trajni nasadi sa 13 %, a uzgoj životinja obuhvaća samo 1 % proizvodnje.

Aktivna pomoć proizvođačima?

OPG Kovačević na tržnici

Hrvatska je već izvršila određeni iskorak u smislu proizvodnje takve hrane, međutim nedovoljno u usporedbi s ostalim zemljama članicama EU. Mi imamo Zakon, pravilnike, imamo nekoliko ekoloških zadruga, specijaliziranih udruga, imamo Ministarstvo koje izdvaja sredstva za tu namjenu. U Ministarstvu poljoprivrede postoji također jedan Odjel za ekološku poljoprivredu.

Hrvatska savjetodavna služba za poljoprivredu također je uključena u aktivnu pomoć ekološkim zadrugama i udrugama. Sve to samo stvara pretpostavku da se ekološka proizvodnja u Hrvatskoj razvija, ali to ide veoma sporo. O tome svjedoče sljedeći podaci - u Sloveniji postoji više tisuća hektara na kojima se vrši ekološka proizvodnja, preko 50.000 ih je u Mađarskoj, isto tako u Slovačkoj i Češkoj, a kod nas - daleko ispod toga.


Tagovi

Mirela Kovačević Osječka tržnica Eko uzgoj Marica Jug Koška Harkanovci Domaći sokovi Ekološki certifikat Plasman Edukacija Kvaliteta Cijene Jabuke Kruške Povrtnjak Voćnjak Agrotehnika Domaći pripravci


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.