Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni mravi
  • 27.05.2021. 09:00

Mrave iz plastenika otjerajte rajčicom, češnjakom, kavom

Mravi mogu uništiti i do 70 posto uroda u zaštićenom prostoru. Najviše su zastupljeni oni crni jer ih privlače obilje hrane i odlični uvjeti za život.

Foto: Depositphotos/darksoul72
  • 1.328
  • 320
  • 0

Najčešće u staklenicima i plastenicima pronalazimo crne mrave jer ih privlače sjeme i mlade biljke. Pored toga, zbog sustava za zagrijavanje i navodnjavanje zemlja je rahla pa imaju optimalne uvjet za život i razvoj kada je vani hladno ili je sušno ljeto. Hrana i odgovarajuća sredina glavni su razlog zašto ovi kukci u velikom broju naseljavaju zaštićene objekte.

Štete koje čine na usjevima u zatvorenom prostoru mogu biti i do 70 posto. To je skoro cijeli urod. Hrane se sitnim sjemenkama koje posijemo. Donose biljne uši i brinu se o njima. Tako potiču i širenje biljnih ili određenih virusnih bolesti. Prave mravinjake u zemlji i time izazivaju odumiranje korijenja uzgajanih biljaka.

Mravi ne vole začine

Ne podnose vrste koje imaju jak miris. U tu grupu se ubrajaju: gorušica, češnjak, pelin, peršin. Treba napomenuti da se radi o aromi razvijenih biljaka. One mlade mogu stradati jer nemaju izražen miris.

Ne podnose začine i druge tvari koje su jako aromatične. To možemo iskoristiti za posipanje zemljišta i mravinjaka. U tu svrhu dobre rezultate daju ljuta paprika, papar, duhan, cimet, pepeo, metvica, anis, lovorov list, borovnica, karanfilčić, zatim kora citrusa (limuna, grejpa, naranče).

Pravljenje kanala s vodom vrlo je korisno zato što je to prirodna prepreka za njih. Dubina kanala treba biti viša od pet centimetara kako bi bili efikasni. Mravinjake možemo preliti vrelom vodom samo kada su udaljeni od usjeva. Za ove namjene dovoljna je količina od jedne litre. 

Zaperci rajčice mogu pomoći 

Rajčica nam može pomoći u borbi protiv ovih kukaca. Neophodno je biljne dijelove tog povrća, točnije zaperke preliti ključalom vodom i ostaviti dva dana na sunčanom mjestu. U originalnom receptu preporučuje se dva kilograma zaperaka preliti s deset litara, ali se doze mogu prilagoditi našim potrebama. Poslije dva dana pripravak se procijedi i spreman je za upotrebu, odnosno zalijevanje mravinjaka.

Također se mogu otjerati otopinom češnjaka koji se može iskoristiti za zalijevanje mravinjaka ili se krpa namoči u ovoj smjesi i raširi po površini zemljišta. Dovoljno je tri do četiri krupnija češnja češnjaka sitno narezati, preliti s jednom litrom vode i ostaviti peko noći.

Otopina od gorušice je efikasna za zalijevanje. Preporuka je u litri vode otopiti 50g gorušice u prahu i ostaviti u poklopljenoj posudi sljedećih dva do pet dana ovisno od temperature.

Otjerajte mrave i zaštitite presadnice pomoću cimeta

Raskopani mravinjaci mogu se posipati i prahom gorušice ili talogom kave.

Ne podnose ni kvasac. Raskopan mravinjak pospite kvascem, a bolji učinak se postiže kada se on razmuti u vodi sa šećerom. Pričeka se dok se ta smjesa aktivira i time zalije. Poslije posipanja ili zalijevanja, prekrije se zemljom koju smo raskopali.

Protiv mrava nam može pomoći i kombinacija kvasca i meda jer će ih privući med. Osim njega, mogu se koristiti voćne marmelade ili džemovi. Kada se pomiješaju s kvascem dobije se izuzetno učinkovito sredstvo. Vrlo brzo nakon konzumacije navedene smjese oni ugibaju.


Tagovi

Mravi u plasteniku Crni mravi Odumiranje korijena Posipanje mravinjaka Zaperci rajčice Otopina gorušice Smjesa kvasca i meda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.