AgroKlub.ba

\

Eko proizvodnja

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Eko proizvodnja » Mlađa generacija preferira ekološku ambalažu

Mlađa generacija preferira ekološku ambalažu

Eko ambalaža

Mlađa generacija preferira ekološku ambalažu

Datum: 03.01.2018. 19:00

Kategorija:

Eko proizvodnja

Istraživanje je pokazalo da će čak 36 posto kupaca na internetu kupiti proizvod ako je on u ekološki prihvatljivoj ambalaži.

Danas su održivost, ruralna privlačnost i, naravno, izgled, najvažniji uslovi kojega mora ispuniti prehrambeni sektor. Ovo se ne odnosi samo na proizvode, već i na njihovu ambalažu.

Kompanija Landpack GmbH iz Puchheima (Njemačka) počela je s aktivnostima na ovom području u 2013. godini, a trenutno je poznata u cijeloj Evropi po svojim jedinstvenim ambalažnim rješenjima za pakiranje od razgradive konoplje i slame. Prema riječima direktora te kompanije, Thomasa Maier-Eschenlohra, potražnja se ubrzano povećava, navodi freshplaza.

Slama je vizualno upečatljivija

Kompanija je započela sa izolacijskim materijalima od slame, ali su u međuvremenu i proizvodi od konoplje postali zanimljivi kupcima.

"Konoplja nije tako vizualno upečatljiva kao slama. Kada pogledate slamu, odmah ju vežete uz seoski život i održivost. Pojedini kupci s masovnijom proizvodnjom biraju konoplju, a oni manji koji nemaju velike biznise, poput trgovina farmerskih proizvoda i mesara, preferiraju slamu. Izgled je posebno važan za ovu posljednju grupu korisnika. Posebno mladi ljudi ili generacija Y i Z inzistiraju na ekološkoj ambalaži", kaže Maier-Eschenlohr koji tvrdi da se u mnogim slučajevima kod prodaje voća i povrća, događa da fotografije na internetu ne odgovaraju stvarnom pakiranju. Pa se tako svježi proizvodi sa farme pakiraju u plastičnu ambalažu i tako šalju kupcima koji sve manje žele takva pakiranja.

Istraživanje je pokazalo da će čak 36 posto kupaca na internetu kupiti proizvod ako je on u ekološki prihvatljivoj ambalaži.

Njihova ambalaža i od konoplje i od slame dobar su izolator i odlično apsorbiraju udarce što je jako važno posebno u sektoru voćarstva i povrćarstva gdje se takvim paketima šalju proizvodi koji su gotovo spremni za na stol.

Foto: Bigstockphoto/Rido81

Broj pregleda članka: 210; Uspješnost članka: 26.5

Tagovi: Eko proizvodi, Eko ambalaža, Ambalaža od slame, Ambalaža od konoplje, Landpack

Ključne riječi članka: mladja, generacija, preferira, ekolosku, ambalazu, posebno, proizvodi, slame, konoplje, ambalažu


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.