Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje glodavaca
  • 18.12.2018. 12:00

Miševi i štakori su noćna mora svakog kućanstva - na što paziti

Borba s miševima i štakorima zahtijeva strpljenje i stalni rad koji se obavlja tijekom cijele godine. Tijekom zime se zbog niskih temperatura i nedostatka hrane povlače u kuće i druge objekte gdje imaju idealne uvjete za prezimljavanje.

Foto: Pixabay/domeckopol
  • 23.007
  • 176
  • 0

Svatko tko ima kuću ili vikendicu susreo se s miševima i štakorima. Borba s njima zahtijeva strpljenje i stalni rad koji se obavlja tijekom cijele godine. Ako je u pitanju kuća, nešto je lakše, jer ste stalno prisutni i možete se posvetiti toj aktivnosti. U vikendicama naše djelovanje je kampanjsko. S druge strane, kuće su stalni izvor hrane i toplog skloništa.

I miševi i štakori su odlični penjači čak i po pročeljima objekta. Iz tog razloga sve što stavite blizu kuće, garaže, šupe ili vikendice poslužit će im da se dokopaju unutrašnjosti objekta.

Tijekom cijele godine uklanjajte smeće oko kuće i s imanja. Kante sa smećem trebaju biti poklopljene. Kompostirate li organski otpad obratite pažnju na kompostnu hrpu i redovno prevrćite hrpu kako se ne bi naselili miševi. Opale plodove voćaka sakupite, ne ostavljajte ih na tlu jer će privući još više miševa i štakora.

Narodna sredstva u borbi protiv glodavaca

U blizini kuća sadite biljke koje svojim mirisom tjeraju glodavce: bazgu, pelin. Također, ne sviđa im se ni miris amonijaka, korištenih filtera za pročišćavanje sagorijevanja goriva.

Mačke su velika pomoć u reguliranju populacije glodavaca, ali u kućanstvima koja koriste kemijska sredstva protiv miševa i štakora veliki broj mačaka strada od ovih sredstava. Nakon što mačka pojede otrovanog miša vrlo brzo će uginuti.

Pepeo iz kućanstva je još jedno sredstvo koje se koristi kao repelent. Prosipanjem pepela po mjestima koja nisu lako dostupna on će iritirati glodavce i oni će otići na neko drugo mjesto.

Stari recept je da se pomiješaju brašno i gips ili cement u odnosu 1:1. Ova smjesa se postavlja na podlogu u prostoriji. U blizini se postavi plića posuda s vodom. Poslije ovog obroka miš ili štakor će biti vrlo žedan i nakon pijenja vode umire.

Upotreba ljepila - jednostavno i učinkovito

Ljepilo za glodavce je jedno popularno sredstvo. Odlikuje ga jednostavnost upotrebe i duga ljepljivost. Miševi i štakori kada dođu u kontakt s ljepilom ne mogu se odvojiti od mase ljepila i podloge i teško im je pobjeći da se sakriju na skriveno mjesto.

Ljepilo ne sadrži otrovne supstance i sigurno je za upotrebu u kućanstvima s djecom i kućnim ljubimcima. Da bi zaštitili kućne ljubimce da se ne ulijepe ljepilom za postavljanje mamaca koriste se podloge s krovom ili možemo iskoristiti kutije ambalaže koje položimo širom stranom. Unutrašnjost kutije, donju stranu namažemo ljepilom, a u slobodan središnji dio postavimo mamac. Ljepilo nema mirisa koji izaziva alergije kod ljudi, a danas postoje ljepila s određenim mirisom koji privlače glodavce.

Primjena je jednostavna. Dovoljno je uzeti komad kartona i ljepilom napisati deblji krug. U središtu kruga ne treba biti ljepilo već čista površina na koju stavljamo nešto od hrane koja će svojim mirisom privući glodavce. Od hrane najčešće se koriste: komadići ili kosti pržene ribe, sir, slanina, umašćeni komadići kruha, žitarice. Kod izbora hrane treba obratiti pažnju na to što se od hrane nalazi u objektu ili prostoriji. U objektima gdje se skladište žitarice kao mamac hranu koristit ćemo sir, ostatke ribe, slaninu. Izbjegavati korištenje žitarica, jer neće imati efekta. Tamo gdje je sir, ne koristiti sir kao mamac.

Glodavci: Od njive do pčelinjaka - kako ih suzbiti

Postoje i gotove zamke s ljepilom koje imaju mirisne dodatke koji privlače glodavce. Prije postavljanja skida se folija.

Kod izbora ljepila za glodavce obratiti pažnju da ljepilo nije suviše vodenasto. Ovakva ljepila nisu efikasna, jer se za njih ne lijepe ni najsitniji glodavci. Nedostatak suviše gustih ljepila je što se teško istiskuju iz tube. Jednostavnim testom možete, ne otvarajući tubu, odrediti kakvo je ljepilo. Ako je ljepilo u tubi suviše čvrsto pritiskom ćete teško napraviti deformaciju ili ulegnuće na tubi. Kod suviše rijetkih ljepila tuba se ne vraća u prvobitni oblik prije pritiskanja.

Ako djeca ili kućni ljubimci dođu u kontakt s ljepilom vrlo teško ćete ih oprati


Tagovi

Miševi Štakori Glodavci Suzbijanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije