Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikropovrće
  • 10.08.2017. 16:30

Mikropovrće je superpovrće i lako ga je proizvesti

Uzgoj mikropovrća je jednostavan, a ono je prepuno korisnih tvari koje pomažu kod izlučivanja otrova iz organizma i jačanju imuniteta.

Foto: Ivana Jurišić
  • 8.766
  • 301
  • 0

Uzgoj mikropovrća postaje sve popularniji. To su mladi izdanci povrća, veći od klica i manji od presadnica. Visina biljaka u trenutku berbe je od 2,5 do 10cm ovisno od vrste. Ovo mlado povrće ima intenzivan okus, odlikuje se nježnošću, sočnošću i visokim sadržajem korisnih tvari. U maloj količini mikropovrća nalazi se mnogo vitamina (posebno vitamina C, E i K), minerala, vlakana, aminokiselina, klorofila, bjelančevina.

Mikropovrće ima 4 do 40 puta više hraniva od klasičnog povrća i veliki utjecaj na izlučivanje otrova (pesticida, teških metala) iz organizma i jačanje imuniteta. Zbog sadržaja korisnih tvari i fantastičnog okusa sve je traženije u gastronomiji. Može se uzgajati samo jedna vrsta ili mješavina mikropovrća.

Jednostavan uzgoj

Mikropovrće se uzgaja na veoma jednostavan način i može se uzgajati i na prozorskoj dasci, najpogodnijii su prozori s južne strane koji imaju dovoljno svjetlosti. Za dobar rast mikropovrća potrebno je osigurati dovoljno svjetlosti u periodu rasta, do 12h dnevnog svijetla. Ukoliko su dani kraći poželjno je da se osigura dodatno osvjetljenje kako se biljčice ne bi izduživale, bile podložne bolestima i bile što kvalitetnije.

Kao mikropovrće najčešće se uzgajaju razne salate, kres salata, potočarka, bosiljak, kupusnjače, cikla, korijander, pšenica, matovilac, grašak, amarant, luk iz sjemena, rikola, špinat, radič, dragoljub i druge vrste. Najukusnije su kupusnjače, a mikropovrće crvene boje je posebno popularno među kuharima koji ga koriste za dekoracije jela. Od kvaliteta sjemena zavisi i kvaliteta uzgojenog mikropovrća.

Sjeme koje se koristi za uzgoj mikropovrća treba biti iz organskog uzgoja, ali može poslužiti i sjeme koje nije tretirano kemijskim sredstvima.

Potrebno za uzgoj

Za uzgoj nam je potrebna plitka posudica koju napunimo supstratom. Posudice trebaju biti dubine najmanje 8cm i na dnu imati rupice za drenažu (odvod suvišne vode). Supstrat treba biti odlične kvalitete. Najbolje je kupiti supstrat namijenjen za uzgojpresadnica na organski način. Debljina sloja supstrata kreće se od 4 do 6cm i zavisi od veličine sjemena. Prije sjetve supstrat je potrebno zaliti vodom.

Sjetva se obavlja gusto, ali ne pregusto. Posijano sjeme se prekrije tankim slojem supstrata, zalije prskalicom i posudica se prekriju tankom folijom. Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i uzgoj većine mikropovrća je oko 20ºC. Zalijevanje vršiti prskanjem, jer je sjeme posijano plitko i klasičnim zalijevanjem bi sjeme bilo ili pogurano u stranu zbog nalijevanja vode ili bi se isprao tanak sloj supstrata iznad sjemenke. Folija ima ulogu zadržavanja vlažnosti u zoni sjemenke i osigurava bolje nicanje. Čim biljčice počnu nicati folija se uklanja. Daljnja briga se svodi na redovno zalijevanje, ali ne pretjerano. Pretjerano zalijevanje može dovesti do pojave pljesnii i propadanja mikropovrća.

Berba mikropovrća

Cijeli ciklus uzgoja mikropovrća traje 10 do 15 dana. Berba (sječa biljaka) se obavlja ručno uz pomoć škara.

Foto: Ivana Jurišić


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.