Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG i etno kuća Bello
  • 06.11.2020. 09:00
  • Požeško-slavonska, Pleternica

Matea Bello: Od trgovkinje do nositeljice OPG-a koja hranu uzgaja na ekološki način

Radila sam u jednom trgovačkom centru 13 i pol godina i onda dala otkaz. Nakon toga sam OPG prebacila na sebe. Imamo 16 lipicanaca, 50-tak svinja, dva teleta, 100-njak kokoši, 40 pataka, 10 pura i nešto malo zečeva, nabraja Matea Bello.

Foto: Facebook/ Uzorne Hrvatske Seoske Zene
  • 927
  • 37
  • 0

Svake se godine 15. listopada diljem svijeta obilježava Dan seoske žene, a tim povodom od 2000. godine održava se i izbor Najuzornije seoske žene u Hrvatskoj. No, s obzirom na epidemiološku situaciju, ovogodišnji izbor po prvi puta je otkazan, a titule su produžene prošlogodišnjim pobjednicama. 

Otkazan izbor najuzornije seoske žene, Svetlani Bastalić produžen 'mandat'

Kako se uopće bira najuzornija žena i koji su sve uvjeti za prijavu, Poljoprivredna televizija saznala je iz prve ruke od ovogodišnje kandidatkinje iz Požeško-slavonske županije Matee Bello

"Na nagovor Savjetodavne službe i predsjednice Udruge hrvatskih seoske žene Katice Pejak Jerleković, prijavila sam se na natjecanje. Komisija je bila u kolovozu i pregledala gospodarstvo, a mi smo onda naše proizvode i cijelu županiju predstavili u Zagrebu“, pojašnjava Matea.

Brojne životinje, veliki vrt i prepoznati suhomesnati proizvodi 

Samo natjecanje, osim časti koju dobije kandidatkinja kada bude odabrana, donosi priliku da se promovira kraj iz kojeg dolazi, ali i sklope nova prijateljstva i nauče nove stvari. Bitna stvar je ta da pravo na prijavu imaju samo jednom pa ju moraju iskoristiti na najbolji mogući način.

Matea je Poljoprivrednoj televiziji pokazala čime je zaslužila natjecati se i što misli o ženama koje su za svoju karijeru odabrale poljoprivredu.

"Radila sam u jednom trgovačkom centru 13 i pol godina i onda dala otkaz. Nakon toga sam OPG prebacila na sebe. Imamo 16 lipicanaca, 50-tak svinja, dva teleta, 100-njak kokoši, 40 pataka, 10 pura i nešto malo zečeva“, nabraja sugovornica.

Seoske žene poseban su teret ponijele tijekom pandemije, a što su dobile?

Osim za životinje, brine se i za veliki vrt tijekom ljeta, a od proizvoda radi sokove i zimnicu. No, nije sve na njoj samoj, pomaže joj obitelj, a u kući žive četiri generacije. Radni dan im počinje jako rano, već u pola 6, a hranu za životinje i za sebe uzgajaju ekološkim putem, a tu su i prepoznati suhomesnati proizvodi. 

"Radimo ih od vlastitih svinja koje hranimo svojim proizvodima. Prodajemo na kućnom pragu kobasicu, kulen, kulenovu seku, švargle, krvavicu, čvarke, a dobili smo i mnogobrojne nagrade za njih“, kaže Bello.

Sve više žena bira OPG kao svoju karijeru

Matea je jako ponosna na svoje imanje, ali i na činjenicu da sve više žena vodi, odnosno nositeljice su OPG-a. "Svoj posao ne bih mijenjala. U planu nam je proširenje na segment seoskog turizma i mislim da to ima daljnju budućnost“, ističe ovogodišnja kandidatkinja. 

Podsjećamo, Svetlana Bastalić iz Virovitičko-podravske županije prošle godine postala je najuzornija seoska žena, a titula joj je kao što smo već spomenuli produžena i za ovu godinu. Prva pratilja je Snježana Dianežević iz Zagrebačke županije, dok je druga pratilja Marijana Podrug iz Šibensko-kninske županije. 

Rozalinda Banić kandidatkinja za najuzorniju hrvatsku seosku ženu budi se prije ptica!

Također, organizatori su prošle godine po prvi puta dodijelili i dvije posebne nagrade za humanitarni rad i nesebično davanje Jakici Cetinić iz Dubrovačko-neretvanske županije i Violeti Čapo iz Virovitičko-podravske županije.

Više o OPG Bello možete pogledati i u videu:


Tagovi

Najuzornija hrvatska seoska žena OPG Matea Bello Otkazano natjecanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.