Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene preduzetnice
  • 19.12.2019. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Magistarka istorije iz Bugarske proizvodi zdrave i slatke namaze

Velislava Ruslanova Romanova-Tomić, magistarka istorije, pre dve i po godine iz Bugarske se doselila u Bečej, gde je zasnovala porodicu, a pre mesec dana otvorila je firmu "Sweet & fit" koja se bavi proizvodnjom zdravih slatkih namaza.

Foto: Privatna arhiva
  • 624
  • 111
  • 0

Dok je živela u Bugarskoj radila je kao profesorka istorije, a potom i u nevladinoj organizaciji koja se bavi prosvetom. Svoj posao je, kaže, obožavala. Ipak, maštala je o tome da jednog dana ima svoju firmu koja se bavi proizvodnjom zdravih, slatkih proizvoda i da radi za sebe.

Kada se doselila u Bečej, rešila je da da šansu svojoj davnašnjoj želji i uz pomoć ličnog kapitala upustila se u svet preduzetništva.

"Bilo mi je teško da izađem iz zone komfora. Preloman trenutak sam doživela u toku trudnoće jer sam u tom periodu imala malo više vremena da razmišljam o svemu. Tada sam donela odluku da započnem sopstveni posao," objašnjava Velislava Ruslanova Romanova-Tomić, vlasnica firme "Sweet & fit" u Bečeju.

Rekorderke po proizvodnji malina sa planine Željin

Slatki namazi od 100 posto prirodnih sastojaka

Sve je krenulo pre pet godina kada je prihvatila izazov da ne jede beli šećer, jer je, kaže, kao i većina ljudi bila zavisna od toga. Nije mogla da zamisli dan bez čokolade i zato je počela da traži zamene za industrijski šećer.

Eksperimentišući stigla je do dva zdrava recepta. Tako su nastali "Čokoleško" i "Čokoriki" - njena dva jedinstvena proizvoda, koji se sastoje od sirovih lešnika ili kikirikija, kakaa i urmi, od kojih pravi sirup.

Proizvodi, koji se sastoje od sirovih lešnika ili kikirikija, kakaa i urmi

"Pronašla sam recept kako se prave buteri od kikirikija i lešnika. Zamislila sam da bi bilo lepo kada bi se oni zasladili nečim. Dodala sam kakao i dobila sam ukus prave čokolade, iako unutra ima isključivo prirodnih sastojaka. Moji proizvodi su posni, bez konzervansa, bez aditiva - 100 posto prirodni. Stvarno hoću da pokažem ljudima da treba da se vratimo prirodi i onome što nam ona nudi. Ukusi koje ona može da nam da su mnogo lepši od onih industrijskih," kaže Velislava.

Što se tiče kalorijskih vrednosti, one nisu bitno smanjene. Ipak, kalorije ne bi trebale da budu naši neprijatelji, naprotiv. Poenta je da one budu kvalitetne, a ne prazne, objašnjava naša sagovornica.

Sestre Milićević same brinu o 20 ha lešnika

U budućnosti i sopstvena proizvodnja lešnika

Velislava planira da u budućnosti sama uzgaja lešnike. Međutim, dok ne razvije posao i dostigne zacrtane rezultate, nabavlja ih iz Sombora od lokalnih proizvođača. Ova mlada preduzetnica trenutno sve radi sama - od proizvodnje preko distribucije i promocije. Plan joj je da za nekoliko meseci dostigne prodaju od 500 teglica mesečno.

Zdrave poslastice iz Bečeja 

Nakon Gastro festa koji je održan u Bečeju bila sam veoma motivisana. Na toj manifestaciji sam mogla da ispitam tržište. Zaključila sam da se ljudima veoma dopadaju moji proizvodi. To mi je dalo snagu i motivaciju. Svoje proizvode uglavnom promovišem na sajmovima i manifestacijama u okolini. Radim na tome da ih ponudim prodavnicama. Trenutno se "Čokoleško" i "Čokoriki" nalaze na rafovima četiri prodavnice u Novom Sadu i isto tako u Bečeju. Namera mi je da vremenom napravim prepoznatljiv brend. Imam mnogo ideja, ali idem korak po korak," kaže mlada preduzetnica.

Da biti preduzetnik nije lako potvrđuje i naša sagovornica. Osim dobre ideje i kvalitetnog proizvoda, važno je biti uporan i istrajan, svakodnevno se boriti za brojnim preprekama počev od administracije do logistike - pružiti svoj maksimum iz dana u dan. "Veliku ulogu igraju porodica i prijatelji, koji su na kraju dana najčešća i najvažnija potpora," zaključuje Velislava Ruslanova Romanova-Tomić.


Foto prilog


Tagovi

Sweet & fit Bečej Slatki namazi Zdrava hrana Proizvodnja lešnika Velislava Ruslanova Romanova-Tomić


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB