Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisne vaši
  • 26.05.2019. 08:00

Lisne vaši kontrolišite pomoću biljaka, insekata i ptica

Osim prirodnih preparata kojima možete tretirati svoje biljke, odlični saveznici u suzbijanju vaši mogu biti druge biljke, insekti i ptice.

Foto: WikimediaCommons/Wlodzimierz
  • 1.491
  • 57
  • 0

Jedna od posledica vlažnog vremena je i velik broj lisnih vaši koje su pored dosadnih puževa okupirale bašte. Ove štetočine pronalazimo na različitim biljnim vrstama, od povrća i lekovitog i ukrasnog bilja, preko voćaka do drveća i grmlja. 

Brzo se razmnožavaju i imaju veliki broj generacija što je jedan od razloga njihove velike prisutnosti. 

Hrane se na mladim i sočnim delovima biljaka kojih je u ovo doba godine dosta, a štetu prave sisajući biljno tkivo zbog čega se biljke deformišu, fiziološki slabe i propadaju. Osim toga, izlučuju mednu rosu što dovodi do pojave gljive čađavice. 

Biljne vaši prenose i različita virusna obolenja. 

Osim prirodnih preparata kojima možete tretirati svoje biljke, odlični saveznici u suzbijanju vaši mogu biti druge biljke, insekti i ptice. 

Prirodnim metodama protiv biljnih vaši

Lisne vaši pojavile su se ovog proleća i u mojoj bašti. Na blitvi, boraču i na osjaku. Za blitvu i borač sigurno znate šta je. A osjak? Osjak (Cirsium) zeljasta je biljka iz porodice glavočika. Mi je zovemo još i boca jer ima bodljikave listove i teško ju je iskoreniti sa zemljišta. Ipak, primetila sam kako su se na nekoliko ovih biljaka osjaka naselile vaši. Takođe, u čitavoj bašti naišla sam na puno bubamara koje se hrane biljnim vašima pa sa tih nekoliko stabljika blitve vaši ne skidam, a ostavila sam i dosta osjaka na kojima su vaši kako bi ih lokalizovala na ta mesta. 

Druge biljke koje privlače vaši su loboda, dragoljub, pasulj i mnoge cvetnice. Dakle, nemojte počupati svu lobodu koju možete takođe koristiti i u pripremi variva i čorbi. 

Druge biljke koje su napadnute tretirajte prirodnim preparatima. 

Takođe, u bašti možete posaditi biljke repelente koje svojim mirisom odbijaju biljne vaši, a to su korijander, neven, beli i crveni luk, buvač, lavanda. Posadite ih na ivicama gredica i između redova. 

Kao što sam već spomenula, bubamare su prirodni neprijatelji biljnih vaši, a osim njih, tu su i drugi insekti kao što su osolike muve, grabljive stenice, mrežokrilci i parazitske osice. Zato nemojte propustiti izgraditi hotele za korisne insekte. 

Uz pomoć insekata do zdravijih plodova

Ptice se takođe hrane biljnim vašima zato će vam senice, vrapci, male grmuše i druge male ptice biti veliki pomoćnici. Da biste ih privukli u svoju baštu ili voćnjak, postavite im kućice, hranilice i pojilice koje će tu biti tokom čitave godine. Takođe, na kraju sezone im ostavite po neku korovsku biljku čijim će se semenkama hraniti. 

Ukoliko želite da imate organsku baštu, uvek imajte na umu da sva ova bića imaju svoje mesto u njoj i da je nemoguće i nepotrebno sve ih istrebiti. 


Tagovi

Lisne vaši Suzbijanje Kontrolisanje Osjak Štetočina Ptice Insekti Prirodne metode


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.