Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvasac u bašti
  • 23.07.2019. 10:00

Kvasac - odlično đubrivo za plodonosne biljke

Kvasac je odličan pomoćnik u prihrani biljaka jer podstiče njihov rast. Ubrzaće cvetanje i sazrevanje ploda pa se često koristi kod uzgoja paradajza, paprike, krastavaca, tikvica i drugog plodovitog bilja, ali i cveća.

Foto: Depositphotos/macor
  • 16.316
  • 657
  • 1

Temperaturna kolebanja, česte padavine, previsoke temperature nikako ne idu na ruku biljkama, a onda ni povrtarima ove godine. Kako bi se usevi izborili sa različitim bolestima, najvažnije je dobro ih nahraniti i podići im imunitet. 

Kvasac je odličan pomoćnik u prihrani bilja jer podstiče njihov rast. Ishrana biljaka kvascem efikasna je u svim fazama razvoja, iako je najbolje primeniti ga prilikom sadnje jer jača korenov sistem. Takođe, ubrzaće cvetanje i sazrevanje ploda pa se često koristi kod uzgoja paradajza, paprike, krastavaca, tikvica i drugog plodovitog povrća, ali i cveća. 

Odaberite pravo đubrivo za vaše biljke

Kvasac sadrži mnoštvo minerala, a neki od istaknutih su azot i fosfor, ali i enzima što u zemljištu aktivira delovanje dobrih bakterija.

Postupak pripreme: jedan kilogram svežeg kvasca i tri do četiri kašike šećera razmutite u jedan litar tople vode ili mleka. Pazite da voda nije pretopla jer će uništiti gljivice. Ostavite da smesa odstoji (oko dva sata). Tada razredite sa 50 litara vode. 

U slučaju da koristite suvi kvasac, deset grama kvasca i nekoliko kašika vode razredite u deset litara tople vode. Ostavite da odstoji i razredite u 50 litara vode. 

Kako se boriti protiv plamenjače paradajza?

Tokom proleća i leta ovo đubrivo koristite svakih 15 dana. Tokom jeseni i zime (u plasteniku ili kod sobnog cveća), koristite svakih mesec dana. 

Treba imati na umu da zemljište koje je zalivano ovim rastvorom gubi značajnu količinu kalcijuma i kalijuma pa sa vremena na vreme, dodajte ove minerale u tlo, a što možete učiniti pepelom od drveta. 

Pepeo drveta za popravak tla i đubrenje

Svaki put napravite svežu količinu ovog đubriva. 


Tagovi

Kvasac u bašti Đubrivo od kvasca Prirodno đubrivo Razmera Priprema Kvasac


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.