Sadrži dosta kalija, fosfora i dušika. Najbolje rezultate daje u vinovoj lozi, jagodama i povrću.
Kozji stajnjak je po svom sastavu daleko ispred drugih vrsta, a njegova upotreba stvara optimalne uvjete za rast i razvoj biljaka. Sadrži manje vode od stajskog gnojiva drugih domaćih životinja. Može se koristiti za skoro sve usjeve, uključujući ukrasne biljke. Posebno je koristan za voćnjake, povrće i začinsko bilje.
Upotrebljava se kompostiran ili kao malč. Na njegovu kvalitetu utječu starost i zdravstveno stanje životinja, hranidba, uvjeti držanja, izbor stelje.
Najbolje je kvalitete kada se životinje hrane svježom travom, sijenom, mahunarkama i žitaricama. Odlikuje se većim sadržajem kalija, fosfora i dušika. Poboljšava strukturu i opskrbljenost biljnim hranivima različitih tipova tla.
Ne preporučuje se upotreba svježeg, jer može biti agresivan za korijen biljaka i spaliti ga. U takvom stanju može se koristiti u jesenskoj obradi gdje će na proljeće biti sjetva ili sadnja.
Najbolje je koristiti fermentiran ili zreo kozji stajnjak koji se dobiva kada se svjež odlaže na za to predviđeno mjesto i prekrije folijom. Neophodno je održavanje vlažnosti, a proces se odvija na temperaturi od 70ºC što će uništiti štetne kukce i uzročnike bolesti koji mogu biti prisutni u svježoj masi. Dodaju mu se trava i lišće kako bi se dobilo uravnoteženo organsko gnojivo. Zrenje traje dva do tri mjeseca. Poslije toga spreman je za upotrebu. Dodaje se rasipanjem po površini prije predsjetvene pripreme tla ili unošenjem u plodni sloj.
Tekuće gnojivo se priprema kada se pomiješa s vodom u omjeru 1:10 i ostavi sedam do deset dana. Nakon toga se 1 l otopine razrijedi s 10 l vode. Ovako pripremljeno gnojivo koristi se za sve usjeve, a najbolje rezultate daje kada se primjenjuje u vinovoj lozi i jagodama.
Posebice vinova loza reagira pozitivno. Ima intenzivniji rast i razvoj, povećava se veličina bobica, poboljšava punoća grozda i okusa.
Još bolja kombinacije je ako mu se doda pepeo drveta. S količinom ne treba pretjerivati.
Od povrća najbolje na primjenu reagiraju krumpir, rajčica, tikve, mrkva i luk.
Tagovi
Autorica