Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lovro Lenac
  • 24.12.2021. 12:25
  • Sisačko-moslavačka, Utalica, Kostajnica

Kostajnička pletenica - uspjeh OPG-a Lenac za kojeg je kriv pomalo zaboravljeni božićni običaj

Na ovom području nije lako živjeti, moraš biti pomalo lud da se odlučiš tu ostati i ulagati. Kad se sve sleglo i stišalo odlučili smo – idemo pa što bude, optimističan je Lovro Lenac.

Foto: Goran Gazdek
  • 2.591
  • 265
  • 3

Za sve je kriv već pomalo zaboravljeni božićni običaj kostajničkog kraja. Na jelovniku Badnje večeri uz pohanog šarana ili sušenu unsku ribu u svakoj se kući, uz grah salatu služila salata od sušene misirače izrezane u duge rezance. Zvali su je pletenica. Rezanci bi se tijekom ljeta sušili na suncu, zatim spleli u pletenicu i tako čuvali do Badnjaka.

Domaćica bi ih kidala na kraće komade, dobro oprala i skuhala, a zatim ocijedila, ohladila, začinila solju, paprom, sitno kosanim češnjakom te uljem i octom. Drugi dan, na Božić, slasno je prijala i uz pečenicu. Prije desetak godina, mladi Lovro Lenac i njegova supruga Svjetlana, u toj su salati vidjeli svoju poslovnu šansu. I uspjeli!

"Kad sam prvi put došla kod Lovrine mame priredila nam je pletenicu jer se ta salata, osim za božićne blagdane, radi i za posebne obiteljske prigode. Jako mi se svidjela pa smo o njoj pričali našim prijateljima izvan Kostajnice i služili ju kad bi nam dolazili na Kestenijadu, poznatu turističku manifestaciju za koju grad živi cijele godine", sjeća se supruga Svjetlana navodeći da bi ju uvijek pohvalili i znatiželjno ispitivali što je to. Onda je Lovro jednog dana predložio da višak ponude ljudima koji nisu odavde, da vide kako će reagirati. 

Krenuli s pola hektara nasada buče 

Reakcije su bile sjajne pa su na pola hektara iznajmljene zemlje zasadili buče. Tridesetak kilograma sušenih buča napunili su u vrećice s receptima za pripremu i otišli u Ivanić Grad na Bučijadu. Sve su prodali. Bio je to presudan trenutak kada su odlučili da će hobi pretvoriti u biznis, a svoj finalni proizvod nazvati Kostajnička pletenica.

"Nismo imali OPG, nikakvog iskustva u poljoprivredi, ni kvadrata zemlje, čak ni motiku. Baš ništa. Imali smo samo ideju kako to prezentirali drugima, ali nismo imali predodžbu što nas čeka i kako će sve funkcionirati. Ništa nismo znali, ali kad krenete u nešto onda se stvari sami otvaraju. Bilo je tu grešaka, i promašaja, nismo poljoprivredne struke, učili smo u hodu, i sad još uvijek učimo“, nastavlja poduzetničku priču Svjetlana.

Lovro i Svjetlana Lenac

Postupno su povećali površine da bi 2015. u selu Utalica, deset kilometara od Kostajnice, kupili zapušteno imanje ili, preciznije rečeno, šikaru i sada obrađuju ukupno 15 hektara sa kojeg poberu 30 do 40 tona buče. Imanje nije korišteno gotovo trideset godina pa ga je valjalo prvo dovesti u red. Prvi traktor koji su kupili bio je iz 1978., a prošle godine su konačno nabavili veći polovni traktor i priključke koji idu uz njega.

Ekološki su proizvođači, strogo moraju voditi računa o plodoredu pa sade i druge žitarice od koji također rade finalne proizvode u brašnu.

"Prošle godine smo po prvi puta napravili bučino ulje od koštica s ljuskom i mislim da smo prvi u Hrvatskoj. Također od prošle godine radimo i suncokretovo ulje. Sve što proizvedemo na zemlji nastojimo finalizirati i stvoriti nešto novo. Volimo raditi stvari koje nitko drugi ne radi, ne prodajemo sirovinu", kaže Lovro naglašavajući da su novi proizvodi na koje su osobno ponosni kestenovo brašno i Kestenlada jer su htjeli još nešto autentično budući da žive u gradu kestena. Trenutno imaju dva okusa: čokolada-naranča i čokolada-vanilija. Proizvod je bez šećera, pogodan  za dijabetičare i vegane. 

Ekološki certifikat 

Svi proizvodi imaju ekološki certifikat, a osim na vlastitom webshopu mogu se kupiti u trgovinama zdrave hrane u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Šibeniku. Bučini rezanci se prodaju i u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji i Italiji, serviraju se u vegetarijanskim i ekskluzivnim restoranima. Dobili su certifikat ‘Izvorno hrvatsko’ i postali službeni gradski suvenir.

Korona zbog koje već dvije godine ne putuju na sajmove koji su idealni za prezentaciju takvih proizvoda i serija potresa na kratko su poljuljali planove, Trebalo je odlučiti, raditi i boriti se, ili dići od ruke od svega. Pribrali su se, sredili i nastavili dalje.

"Kad imate koronu, kad je cijela obitelj zatvorena, kad vas drma potres, kad imate toliko prirodnih katastrofa oko sebe, toliko ružnih stvari, logično je da si u dilemi. Na ovom području nije lako živjeti, moraš biti pomalo lud da se odlučiš tu ostati i ulagati. Kad se sve sleglo i stišalo odlučili smo – idemo pa šta bude“, optimističan je Lovro.

A to dalje znači prijava na natječaj EU fondova za mjeru 6.2.1 - uređenje kušaonice, dućana i edukacijskog centra. U svibnju ove godine dobili su pozitivnu odluku i odmah krenuli s uređenjem prostora bivše kuhinje, restorana i kuglane bivše tvornice obuće koju je Ministarstvo državne imovine dalo na korištenje, raspolaganje i dobro gospodarenje Gradu Hrvatska Kostajnica. Prostor 20 godina nije bio u funkciji pa su potrebna znatna ulaganja u obnovu i prilagodbu.

Proizvodnja pletenice

Radovi su u punom jeku, rok za završetak projekta je 31. srpnja 2023., ali nadaju da bi trebalo i prije biti gotovo. Tu će instalirati i mini pogon za preradu svih proizvoda pa će posjetitelji i kupci moći vidjeti kako sve nastaje.

"Bit će to primjer dobre prakse gdje ljudima možemo pokazati da je ipak moguće ako si uporan i imaš viziju. Sami pišemo projekte, planiramo se i dalje javljati na mjere, planiramo ulagati i proširivati proizvodnju", ističe Svjetlana.

Svi koji budu htjeli surađivati su dobrodošli

Prošli su i na natječaju DM-a koji je bio proljetos za područje pogođeno potresom. Sufinancirali su im kupnju profesionalne sušare čime ćemo povećati kapacitete. Nadaju se da će od iduće godine na policama kupci moći birati i njihove proizvode. To će im otvarati mogućnost kooperacije s drugim proizvođačima iz ovog područja.

"Naša je želja pomoći i drugim ljudima, svi koji budu htjeli surađivati su dobrodošli. Tako je naš projekt sada dobio drugu dimenziju i sa sigurnošću možemo zaključiti kako je značajan za širu zajednicu“, zaključuje Svjetlana.

*Tekst je financiran sredstvima Agencije za elektroničke medije u okviru javnog natječaja za poticanje kvalitetnog novinarstva


Fotoprilog


Tagovi

OPG Lovro Lenac Proizvodnja bučina ulja Uzgoj buče Kušaonica Kostajnička pletenica


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]