Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bubamara u bašti
  • 04.05.2023. 07:30

Korisna bubamara: U toku života pojede oko 6.000 raznih štetočina

Jaja su slična jajašcima krompirove zlatice, a larva svojim izgledom izgleda veoma neobično i zastrašujuće. kako ih privući?

Foto: Depositphoto/PMARCENA
  • 663
  • 70
  • 0

Bubamare su poznate kao bube koje donose sreću. I stvarno je tako kada se pojave u našim voćnjacima i baštama. One su pravi zaštitnici naših biljaka od velikog broja štetočina, prvenstveno lisnih vaši, grinja, psilida. Odlične su za njihovu kontrolu bez upotrebe hemikalija.

U svetu je poznato preko 4.500 vrsta iz ove grupe. Domaće bubamare su izuzetno korisne, ali zbog nepoznavanja njihovog razvoja često dolazi do grešaka i uzgajivači koriste insekticide kada primete njihova jajašca, larve (naslovna fotografija, op.ur.) i kukuljice.

Odrasla jedinka u toku dana može da pojede do 150 lisnih vaši, dok su larve proždrljivije. U toku života, celog ciklusa, jedna buba pojede oko 6.000 raznih štetočina.

Radost u bašti (Foto: Depositphoto/chepko)

Čuvajmo korisne insekte

One prolaze potpunu metamorfozu od jaja do odraslog insekta imaga. Međutim, njihova jaja su po izgledu, pa čak i po rasporedu na listu, veoma slična jajima krompirove zlatice. Zbog toga ih narod često gnječi i uništava. Prvi znak je da jajašca pripadaju bubamari su što ona polaže na listove raznih biljaka što nije slučaj s krompirovom zlaticom koja polaže isključivo na krompiru, paradajzu, patlidžanu i srodnicima. Zatim, jaja su nešto sitnija, a mogu da se nađu i na površini lista.

Posebna priča su larve koje izgledaju kao vanzemaljci i svojim izgledom plaše. Ljudi ne mogu da povežu malo čudovište i ljupku bubamaru. Kukuljicu zamene s kukuljicom zlatice.

Larva azijske bubamare ima više narandžastih delova (Foto:WikimediaCommons/Michael Palmer)

Jedan deo stanovništva namerno ih ubija, jer su ubeđeni da one uništavaju "korisne mrave koji jedu lisne vaši". Prava je istina da mravi uzgajaju i štite lisne vaši, jer luče mednu rosu kojom se hrane. Često napadaju bubamare.

Privucimo ih u bašte i voćnjake

Kako bi privukli što veći broj ovih lepih i korisnih insekata potrebno je da posejemo i posadimo neven, mentu, različak, maslačak, hajdučku travu, korijander, koreopsis i druge cvetajuće vrste.

Poslednja fotografija korišćena u tekstu podleže Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported license.


Tagovi

Bubamara Larva bubamare Jaja bubamare Grinje Azijska bubamara Obična bubamara Kako izgleda Privlačenje bubamara Lisne vaši


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer