Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisne biljke
  • 08.06.2019. 10:30

Koprivom, paprikom i duhanom u borbu protiv štetnika

Neki će se kukcii, kao mrkvina muha ili lisne uši, radije hraniti koprivom nego mrkvom i na taj način moguće je zaštititi biljku. Duhan koristiti kod suzbijanja štetnika na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi i povrću.

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 1.907
  • 81
  • 0

Za suzbijanje bolesti, štetnika i štetnih kukaca, rješenje mogu biti biljke. Kako bi se uspostavio stabilan odnos između korisnih i štetnih organizama u uzgoju, rješenje pitanja zaštite biljaka najbolje bi bilo bazirati na primjeni prirodnih preparata. Dobre rezultate u praksi pokazali su kopriva, paprika i duhan.

Koprivu brati prije cvjetanja

Ovo je biljka koja pozitivno djeluje na rast i razmnožavanje velikog broja uzgajanih biljaka. Da bi se kopriva mogla koristiti za prskanje, nareže se, prelije hladnom vodom i pusti da odstoji 24 sata. Nakon toga, usjevi se prskaju ovom tekućinom.

Zasijana uz rubove gredica povrća, jedan prema sto, u odnosu na glavni usjev, djeluje stimulativno na nasad. Također, neki kukci, kao primjerice mrkvina muha ili lisne uši, radije će se hraniti koprivom nego mrkvom i na taj način moguće je zaštititi biljku. 

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Bere se sve dok biljka ne dođe u fazu cvjetanja. Sve smjese koje se pripremaju na bazi koprive, bogate su dušikom i predstavljaju tzv. fitostimulanse jer potiču rast uzgajanih biljaka. Također, bogate su željezom i drugim oligoelementima, odnosno, elementima koji su korisni kada su zastupljeni u malim količinama. Pri tom, svi prirodni preparati napravljeni od koprive imaju korisno djelovanje i protiv crvenog pauka. Pored navedenog, kopriva ima i repelentno djelovanje i na ostale štetne kukce. 

Prskanje je najbolje obavljati u vegetacijskom periodu svaka tri tjedna. 

Preparati od koprive mogu se koristiti kao fungicidi, repelenti ili prihrana. U tom slučaju budu gusti i neugodnog mirisa. Potrebno je ubrati samo nadzemne dijelove i to jedan kilogram koprive, bez korijena potopiti u deset litara vode. Ostaviti neka odstoji 10 - 15 dana u hladovini, na temperaturi od oko 18° C. Trebalo bi ga promiješati svaki dan. Otopina će se zgušnjavati i promijeniti boju u smeđu. Spreman je za upotrebu kada se više ne stvaraju mjehurići zraka uslijed vrenja.

Otopinu ostaviti na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi do 12 mjeseci. Prilikom upotrebe, razrijediti ga u omjeru 10:1 vode i otopine. Sipati razrijeđenu otopinu u bocu za prskanje. Tretirati biljku folijarno (preko lista) ili ju zalijevati uz korijen. 

Napravite lako preparat od paprike 

U borbi protiv štetnika koriste se ljute papričice.  Ekstrakt  iz plodova paprike vodotopiv je i komponente ekstrakta djeluju štetno na lisne uši. 

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti

Količina 20gr suhe ljute paprike koristi se na 10 litara vode. Prska se direktno na biljke sve vrijeme tijekom vegetacije. 

Kako se priprema otopina od duhana?

Duhan (Nicotiana tabacum) sadrži prirodne tvari koje djeluju na lisne uši, muhe i već dugo godina koristi se u povrćarstvu. Međutim, preparati imaju kratko vrijeme djelovanja pa se moraju često koristiti. 

Otopina se jednostavno priprema tako što se 400 grama sitno isjeckanog suhog lista duhana prelije s 10 litara vode, odstoji dva dana, procijedi se i razrijedi u odnosu 1:2, uz dodatak 40 grama kalijevog sapuna. Koristi se za prskanje protiv sovica, grinja i uši.  

Također je dobar kod suzbijanja štetnih kukaca na koštičavom i jabučastom voću, na jagodama, vinovoj lozi, šećernoj repi i povrću. Preporučuje se tretiranje u večernjim satima. 

Čime suzbijati bolesti?

Za suzbijanje bolesti tipa plamenjače, pepelnice, antraknoze i lisne pjegavosti koriste se biopesticidi i fitoekopreparati, zatim 0,5% otopine sumpora, kao i ekstrakt maslačka i bordoška juha. 

Mlijekom ojačajte biljke i spriječite razvoj bolesti

Bordoška juha koristi se svježe pripremljena, odmah nakon pripreme. Stajanjem ona gubi fungicidno djelovanje. Međutim, juha se može stabilizirati dodavanjem 250 grama šećera na 100 litara juhe. Tako stabilizirana, pri normalnim uvjetima, zadržava svoju aktivnost nekoliko dana. 


Tagovi

Zaštita biljaka Prirodni preparati Borba protiv štetnika Štetni insekti Preparat od koprive Čili paprika Prirodni pesticid Bordoška juha


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]