Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva u vrtu
  • 03.05.2023. 07:30

Kopriva u vrtu: Dobar susjed, prirodno gnojivo i učinkovit insekticid

Poboljšava imunitet uzgajanih biljaka, štiti od puževa i krumpirovih zlatica, koristi se kao gnojivo, insekticid. Kako ju sve primijeniti?

Foto: R.Vojnović/Depositphoto/Waldenstroem
  • 6.114
  • 353
  • 1

Najbolji prijatelj kojeg možemo imati u vrtu ili voćnjaku je kopriva. Ona poboljšava imunitet biljaka, od nje se mogu pripremati prirodna insekticidno sredstvo i gnojivo.

Dobar biljni susjed

U blizini biljaka koje uzgajamo djeluje stimulativno i poboljšava njihov imunitet čineći ih otpornim na razne infekcije. Tako će rajčica biti otpornija na plamenjaču.

Djeluje kao prepreka za štetne organizme. Puževi je izbjegavaju, ali i brojne gusjenice. Kada malčiramo usjev krumpira bit će manje krumpirove zlatice, jer ne podnosi žarne dlačice prilikom izlaska i vraćanja u zemlju.

Gnojivo bogato dušikom

Fermentiranjem koprive dobiva se prvoklasno gnojivo bogato dušikom i drugim korisnim tvarima. Praktično ovim gnojivom možemo prihranjivati sve biljne vrste, voće, povrće, ljekovito, ukrasno i začinsko bilje. Od povrća na otopinu ovog gnojiva najbolje reagira rajčica i krastavac. Potrebno je jedna do dvije šalice otopine kako bi osigurali dobar rast. Količina ovisi od razvojne faze biljke. Mlađim biljkama su potrebne manje količine. Ne treba pretjerivati, jer će u suprotnom doći do pretjeranog razvoja zelene mase. Preporučuje se zalijevanje ponoviti jednom tjedno. Razno ukrasno bilje odlično reagira na primjenu ovog gnojiva.

Izbjegavati primjenu za mahunarke kao što su grah, grašak i bob. Ove vrste na korijenu imaju kvržice u kojima se obavlja fiksacija dušika. U njihovom slučaju primjena koprive može izazvati pretjeranu reakciju, formiranja zelene mase i slabog roda. Ista reakcija može se dogoditi i kod primjene na češnjaku i crvenom luku.

Za pripremu otopine u 10 l vode potopite 1 kg svježe ubrane koprive i ostavite sljedećih 7 do 15 dana. Fermentacija je završena kada sadržaj prestane pjeniti. Razrijedite ga s vodom u odnosu 1:10 kada zalijevate tlo oko biljaka. U slučaju da ćete ga koristiti kao folijarno gnojivo omjer otopine i vode je veći, odnosno 1:50.  Kada se kombinira sa sljezom i gavezom, potopi u vodu i fermentira, dobiva se odlično prirodno NPK gnojivo.

Koristan insekticid

Od koprive se priprema prirodan insekticid koji se koristi za suzbijanje brojnih štetnika. Odlično djeluje na zelene lisne uši, tripsi, grinje i neke gusjenice, ali i neke uzročnike truleži. Postoje razni načini njegove primjene.

Najčešće se priprema kao i gnojivo, potapanjem svježe ili suhe mase u vodu. Razlika je što insekticid stoji najviše do 24 h, jer poslije tog vremena dolazi do razlaganja mravlje kiseline iz žarnih dlačica koja ima insekticidno djelovanje. Kako bi se pojačalo djelovanje može se miješati s pelinom, preslicom ili drvenim pepelom.


Tagovi

Kopriva Prirodan insekticid Insekticid od koprive Lisne uši Protiv puževa Protiv zlatica Gnojivo od koprive Prirodno gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.