Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miševi
  • 15.12.2019. 08:00

Koje biljke teraju miševe iz dvorišta i bašte, ali i domaćinstva?

U borbi protiv miševa koriste se sva moguća sredstva poput zamki ili otrova, a mnogi smatraju da su takve mere loše, pogotovo zbog dece i kućnih ljubimaca koji bi mogli da snose posledice. Upravo zbog tih razloga, treba na siguran način oterati miševe iz svog dvorišta, bašte ali i doma.

Foto: Pixabay/Marzena7
  • 12.892
  • 427
  • 0

Miševi često stvaraju velike probleme u baštama, dvorištima ali i u domaćinstvima. Često se u borbi protiv njih koriste sva moguća sredstva poput zamki ili otrova, a mnogi smatraju da su takve mere loše, pogotovo zbog dece i kućnih ljubimaca koji bi mogli da snose posledice. Upravo zbog tih razloga treba na siguran način oterati miševe iz svog dvorišta, bašte ali i doma, navodi agronovinite.

Evo popisa biljaka koje teraju miševe. 

Narcis

Ne sam cvet, ali njegov miris tera miševe, a da biste zaštitili korenske useve (krompir, šargarepu) od miševa, posadite narcise u blizini gredica sa tim biljkama. Bolji efekat ćete postići ako pored njega posadite i korijander. 

Jesenji krokus (mišolovka)

Jesenji krokus, koji se naziva i mišolovka, pogodan je mamac za miševe jer su svi njegovi delovi vrlo toksični. Seme pomešano sa pšenicom ili brašnom u razmeri: 20 grama semena na jedan kilogram zrna ili brašna koristi se kao mamac. Smesa se raspršuje na svim mestima gde se kreću i žive miševi.

Korijander

Biljka korijandera takođe je dobra u borbi protiv miševa. Seje se u proleće na područjima koja su najosetljivija na mišje napade. Suve stabljike i semenke korijandera mogu se rasipati tamo gde je većina glodara.

Vrhovi paradajza

Vrhovi biljaka paradajza takođe mogu zaštititi dvorište i baštu od miševa. Preporučuje se da se ova metoda koristi u jesen. Vrhove paradajza naseckati i posipati ispod drveća ili grmlja. Miševi ne vole ovaj miris pa verovatno neće hteti da grizu stabla i mlado grmlje.

Obični pelin

Oni zaziru i od mirisa pelina. Za zaštitu biljaka sadi se pelin po ivicama dvorišta i bašte. Raštrkajte grančice pelina i na cvetne gredice.

Kamilica

Mnoge štetočine ne vole miris kamilice. Da bi oterali miševe, posejte kamilicu u više delova bašte. Cvetove kamilice možete staviti i u prostorije u kojima čuvate povrće i druge proizvode kako bi sprečili pojavu miševa.

Nana

Miševi ne vole njen miris pa je jednostavno možete posaditi u vrtu ili u teglicu u svom domu, a  takođe se od nje može napraviti koncentrisan čaj tako da se puno sušenih listova ubaci u vruću vodu, ostavi na kratko, zatim procedi i presipa u bočicu sa sprejem radi lakšeg korišćenja. Takvim rastvorom prskaju se kritična mesta po kojima se miševi kreću.

Osim ovih biljaka, takođe mogu da se oteraju crnim biberom, eteričnim uljima i raznim mirisnim biljem.


Tagovi

Miševi Zaštita Glodari Biljke Kako


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.