Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krumpira
  • 02.02.2022. 07:30

Koje biljke štite usjev krumpira?

Krumpirova zlatica je najznačajniji štetnik krumpira. Postoje biljke koje nam mogu pomoći u njegovoj zaštiti

Foto: Depositphotos/LiubovYashkir
  • 12.081
  • 1.003
  • 1

Krumpir je jedna od poljoprivrednih kultura koja nje zahtjevna kao one kojima moramo osigurati uvjete za uzgoj presadnica, ali i on traži itekako puno rada, znanja i vremena. Zabluda je da je njegova proizvodnja jednostavna.

Najbolje ga je posaditi što ranije, ali treba pričekati da se zemljište zagrije na 7 do 10ºC na dubini od 10cm. Nikada ne sadite gomolje u hladno i prevlažno zemljište, jer može doći do njihovog propadanja. Prema narodnom vjerovanju, on se sadi kada cvjeta maslačak. Prije sadnje uklonite sve duge, tanke i bijele klice s gomolja. One će u zemlji truliti. Klice na gomolju trebaju biti kratke i debele.

Sadnja se obavlja na mađuredni razmak oko 75cm (od 60 do 85cm), dok je razmak u redu od 25 do 35cm. Gomolje je najbolje posaditi na dubinu od 5 do 8cm.

Ne sadite u hladnu i vlažnu zemlju (Foto: Depositphotos/alicjane)

Najveći problem kod uzgoja je zlatica krumpira. Ovaj štetnik se javlja svake godine i može imati nekoliko generacija. Odrasli kukci i ličinke mogu u potpunosti uništiti nadzemnu masu. Često su, pored plamenjače, limitirajući faktor u proizvodnji.

Krumpirova zlatica brzo razvija otpornost na insekticide - koje mjere koristiti?

Veliki broj tretiranja se odnosi na zaštitu od napada zlatice. Razne biljne vrste nam mogu pomoći na prirodan način. One svojim mirisom štite usjev.

Neven

Neven je ljekovita i dekorativna biljka koja svojim mirisom tjera zlaticu i druge štetnike, posebno kada procvjeta. Potrebno je posaditi ga uz usjev. Problem može biti što se neven samozasijava i sljedeće godine vam vrt može biti pun ove biljke.

Dragoljub

Ova cvjetnica će nam pomoći u zaštiti. Sadi se pored krumpira. U jesen se može zaorati i dodatno će obogatiti zemljište hranjivim i zaštitnim tvarima.

Kadifica

Kadifica je izuzetna cvjetna vrsta koja će tjerati štetnike na površini. Ona također čisti zemljište od nematoda i drugih organizama. Ne treba je saditi blizu samog krumpira, jer mu otima hraniva i vodu.

Vratić

Ova biljka ima oštar miris kamfora, a raste kao korov. Sadi se pored krumpira i može se koristiti za pripremanje prirodnih insekticida, jer ima toksični učinak na insekte.

Povrće koje štiti

Češnjak, hren i korijandar su nezamjenjivi zaštitnici ovog usjeva. Tamo gdje je češnjak opada brojnost zlatice, ali i drugih štetnih vrsta kukaca kao što su lisne uši, razne gusjenice. Hren se sadi po rubu vrta ili polja. On se širi i zauzima prostor, ali smanjuje populaciju štetnika. Korijandar svojim jakim i specifičnim mirisom ne odgovara velikom broju štetnika, a ni krumpirova zlatica nije izuzetak.


Povezane biljne vrste

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Neven

Neven

Sinonim: Žutelj, zimorod, ognjac | Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica te kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Hren

Hren

Sinonim: Kren, ren | Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Hren je višegodišnja biljka i uzgaja se zbog zadebljalog podanka (rizoma), a jednogodišnji izboji podanka koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz podanka se razvije... Više [+]

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Krumpir Neven Hren Češnjak Biljke kao zaštita Prirodni insekticidi Krumpirova zlatica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije