Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krompira
  • 02.02.2022. 07:30

Koje biljke štite usev krompira?

Krompirova zlatica je najznačajnija štetočina krompira. Postoje biljke koje nam mogu pomoći u njegovoj zaštiti.

Foto: Depositphotos/LiubovYashkir
  • 4.143
  • 144
  • 0

Krompir je jedna od poljoprivrednih kultura koja nije zahtevna kao one kojima moramo obezbediti uslove za uzgajanje rasada, ali i on traži itekako mnogo rada, znanja i vremena. Zabluda je da je njegova proizvodnja jednostavna.

Najbolje ga posaditi što ranije, ali treba sačekati da se zemljište zagreje na sedam do 10ºC na dubini od 10 cm. Nikada ne sadite krtole u hladno i prevlažno zemljište, jer može doći do njihovog propadanja. Prema narodnom verovanju, on se sadi kada cveta maslačak. Pre sadnje uklonite sve duge, tanke i bele klice s krtola. One će u zemlji truliti. Klice na krtoli treba da su kratke i debele.

Sadnja se obavlja na mađuredni razmak oko 75 cm (od 60 do 85 cm), dok je razmak u redu od 25 do 35 cm. Krtole je najbolje posaditi na dubinu od pet do osam centimetara.

Ne sadite u hladnu i vlažnu zemlju (Foto: Depositphotos/alicjane)

Najveći problem kod uzgajanja je zlatica krompira. Ova štetočina se javlja svake godine i može imati nekoliko generacija. Odrasli insekti i larve mogu u potpunosti da unište nadzemnu masu. Često su, pored plamenjače, limitirajući faktor u proizvodnji.

Krompirova zlatica brzo razvija otpornost na insekticide - koje mere koristiti?

Veliki broj tretiranja krompira se odnosi na zaštitu od napada zlatice. Razne biljne vrste nam mogu pomoći na prirodan način. One svojim mirisom štite usev.

Neven

Neven je lekovita i dekorativna biljka koja svojim mirisom tera zlaticu i druge štetočine, posebno kada procveta. Potrebno je posaditi ga uz usev. Problem može biti što se neven samozasejava i sledeće godine vam bašta može biti puna ove biljke.

Dragoljub

Ova cvetnica će nam pomoći u zaštiti. Sadi se pored krompira. U jesen se može zaorati i dodatno će obogatiti zemljište hranjivim i zaštitnim materijama.

Kadifica

Kadifica je izuzetna cvetna vrsta koja će terati štetočine na površini. Ona takođe čisti zemljište od nematoda i drugih organizama. Ne treba je saditi blizu samog krompira, jer mu "otima" hraniva i vodu.

Vratić

Ova biljka ima oštar miris kamfora, a raste kao korov. Sadi se pored krompira i može da se koristi za pripremanje prirodnih insekticida, jer ima toksični učinak na insekte.

Povrće koje štiti

Beli luk, ren i korijander su nezamenjivi zaštitnici useva krompira. Tamo gde je beli luk, opada brojnost zlatice, ali i drugih štetnih vrsta insekata kao što su lisne vaši, razne gusenice. Ren se sadi na krajevima bašte ili polja. On se širi i zauzima prostor, ali smanjuje populaciju štetočina. Korijander svojim jakim i specifičnim mirisom ne odgovara velikom broju štetočina, a ni krompirova zlatica nije izuzetak.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suvi cvet sve se više upotrebljava kao sastojak krema za lečenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Ren

Ren

Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Ren je višegodišnja biljka i gaji se zbog zadebljalog rizoma (rizoma), a jednogodišnji izdanci rizoma koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz rizoma se razvije adventivno... Više [+]

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Krompir Neven Hren Beli luk Biljke kao zaštita Prirodni insekticidi Krompirova zlatica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]