Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodored
  • 13.01.2022. 16:00

Koja su pravila plodoreda u organskoj proizvodnji?

Za plodored postoje određena pravila kojih se treba pridržavati: biljke sa dubokim korenovim sistemom treba uzgajati nakon onih sa plitkim, menjati kulture koje proizvode malu i veliku biomasu...

Foto: Depositphotos/zmijak
  • 239
  • 56
  • 0

Plodnost zemljišta je veoma važan činilac kako u konvencionalnoj tako i u organskoj proizvodnji. Neprekidnim uzgajanjem biljaka na određenoj površini u velikoj meri se zemljište iskorišćava i degradira posebno ako se radi o istoj kulturi, napominje stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno stručne službe Lozmica Zlatica Krsmanović.

Iz tih razloga se mora voditi računa o njegovoj plodnosti, odnosno o obnavljanju plodnosti pa čak i povećanju. Organska proizvodnja sama po sebi doprinosi očuvanju ekosistema kroz očuvanje biodiverziteta i genetičke raznovrsnosti. Osim toga, u tom slučaju se isključivo koriste organska đubriva i vrlo malo sintetička sredstva čime se izbegava zagađenje životne sredine. Ta đubriva popravljaju strukturu, toplotni i vodno-vazdušni režim zemljišta.

U ovoj proizvodnji je takođe obavezan plodored. To je organizovano smenjivanje sejanih kultura na istoj parceli u toku određenog broja godina. Ima posebnu ulogu jer značajno smanjuje pojavu biljnih bolesti, štetočina i korova. Plodored ima višestruku ulogu, pre svega u održavanju plodnosti zemljišta, odnosno doprinosi njegovoj strukturi, sadržaju azota i humusa, smanjuje gubitak hraniva ispiranjem, smanjuje pojavu bolesti i štetočina, smanjuje eroziju zemljišta, pojašnjava Krsmanovićeva.

Smanjiti zakorovljenost setvom žitarica

Za plodored postoje određena pravila kojih se treba pridržavati: biljke sa dubokim korenovim sistemom treba uzgajati nakon onih sa plitkim, menjati kulture koje proizvode malu i veliku biomasu, menjati leguminozne biljke koje fiksiraju azot sa onima koje ga troše, koristiti zelenišno đubrenje, menjati lisnate i korenaste kulture, češće u plodoredu koristiti žitarice kako bi se smanjila zakorovljenost parcele, uvek poštovati pravila o minimalnom broju godina nakon kojih neka kultura može ponovo doći na isto mesto.

Koje povrće se najbolje slaže u plodoredu?

Takođe, kada odmah nakon skidanja jednog useva, sejemo ili sadimo drugi, omogućava maksimalnu iskorišćenost zemljišta. Ovome pogoduje različita dužina vegetacijskog ciklusa kod pojedinog povrća, zatim različiti su i zahtevi za toplotom, kao i osetljivost na niže temperature.

Poštovanje plodoreda veoma je važno u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje, međutim poseban značaj ima za organske proizvođače, naglašava loznički stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Plodored Organska proizvodnja Zlatica Krsmanović Plitki koren biljke Smena kultura


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...