Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljepljive ploče
  • 28.04.2021. 13:30

Kako zaštititi nasade žutim, plavim, bijelim i crvenim ljepljivim pločama?

Ljepljive ploče/klopke na kojima se bilježe štetnici pomažu u smanjenju korištenja pesticida i štetnih tvari za okoliš, a zbog toga su i jedna od IAKS mjera za koju se mogu dobiti i poticaji.

Foto: Printscreen/youtube
  • 4.058
  • 177
  • 0

Ljepljive ploče/klopke na kojima se bilježe štetnici koristan su i važan alat poljoprivrednika. One pomažu u smanjenju korištenja pesticida i štetnih tvari za okoliš, a zbog toga su i jedna od IAKS mjera (10.1.12. Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki) za koju se mogu dobiti i poticaji. 

Viša stručna savjetnica za zaštitu bilja Đurđica Kšenek, Poljoprivrednoj je televiziji pojasnila kakvih sve ima, gdje se mogu koristiti i kako se postavljaju. 

Na samom početku služe u proizvodnji za praćenje leta pojedinih nametnika koji prave štete u trajnim nasadima ili u stakleničkoj proizvodnji povrća.

Postoje četiri boje ljepljivih ploča

"Prema kritičnom ulovu gledamo njegovu brojnost na zalijepljenim pločama i na osnovu toga određujemo rokove tretiranje protiv štetnika“, kaže sugovornica. 

Važno je znati postaviti dovoljan broj kako bi se mogla točno utvrditi količina štetnika. 

"Do veličine dva hektara parcele postavi se jedna feromonska klopka, dvije vizualne i dvije hranidbene. Ako su zemljišta od dva do pet hektara broj se dupla“, objašnjava. 

Različiti štetnici reagiraju na različite boje i upravo zato postoje bijele, crvene, plave i žute ploče. "Premazane su nesušivim ljepilom, otpornim na sve vremenske uvjete“, dodaje.

Tako je bijela na voćkama šljiva postavljena za kontrolu leta i ulova šljivine osice koje mogu biti žute ili crvene boje. Kritičan prag, ističe Kšenek, je kada je njih 30 i više zalijepljeno. "Onda preporučujemo proizvođaču da izvrši tretman određenim zaštitnim sredstvom“, kaže. 

S druge strane, crvene se najčešće koriste u nasadima jabuka kao kontrola štetnika potkornjaka. Međutim, to nije pravilo. Oni se mogu javiti i na drugim vrstama, pogotovo ako je voćnjak blizu šume. Tada se obično uz ploče pravi hranidbeni mamac u plastične boce gdje se stavi 50 postotni etilni alkohol, a ispod čepa se probuše rupice. "Tako se štetnik može uloviti na dva načina, mirisom ili ljepilom“, dodaje sugovornica. 

Koriste se i u plasteničkoj proizvodnji

Također, mogu se koristiti i u plasteničkoj proizvodnji, gdje se najčešće rabe one plave boje. 

"Služe nam za praćenje tripsa, malih sitnih štetnika veličine do 3,5 milimetara. Obično pravi štete na paprici u plastenicima“, pojašnjava. Ako ih se ulovi deset i više poljoprivrednik treba obaviti zaštitu.  

Ipak, ona najkorištenija i najpoznatija je žuta koju većina nas i viđa u nasadima raznih voćaka, a koja učinkovito hvata većinu štetnika biljaka.

Preporuka je stručnjaka, klopke koristiti i u vrtovima i privatnim voćnjacima jer se postavljanjem žutih npr. na trešnji može bez kemijskog tretiranja smanjiti broj ušiju i muhi. 

Korisnik ste IAKS mjere 10? Postavite klopke u višegodišnjim nasadima na vrijeme

A osim što prate broj štetnika, mogu poslužiti i nekoj drugoj svrsi. 

Tako ih, objašnjava savjetnica, neki poljoprivrednici koriste i kao metodu suzbijanja. "Postavi ih se veći broj, većina štetnika se pohvata na njih i izbjegne se korištenje kemijskih mjera što nam je i cilj“, napominje. 

Koje ljepljive ploče upotrijebiti i kako pogledajte u videu:


Tagovi

Ljepljive ploče Đurđica Kšenek Ekološka zaštita Suzbijanje štetnika Hranidbeni mamac


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]