Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisne uši
  • 18.04.2023. 07:30

Kako suzbiti biljne uši? Evo 6 načina

Kopriva, korijandar, drveni pepeo, neven, češnjak su samo neka sredstva koja možete primijeniti u borbi protiv lisnih ušiju.

Foto: Depositphotos/Valerii_Honcharuk
  • 23.679
  • 1.238
  • 0

Proljeće je teško zamisliti bez pojave lisnih ušiju na biljkama. Privlače ih mladi, sočni biljni dijelovi gdje mogu lako sisati sokove. Osim što se hrane i oštećuju biljke, prenose mnogobrojne viruse koji izazivaju bolesti i propadanje usjeva.

Zbog njihove ishrane dolazi do zaostajanja u razvoju, listovi se uvrću prema dolje, a poleđinu naseljava kolonija lisnih ušiju. Hrane se na vrhovima mladica, nježnom lišću, cvjetovima i mladim plodovima. Izlučuju obilje ljepljive medne rose koju naseljava gljivica čađavica. Medna rosa privlači mrave koji zbog toga i "uzgajaju" i štite lisne uši.

Biljke u borbi protiv lisnih ušiju

Mnogo je biljaka koje nam mogu pomoći u zaštiti od ovih štetnika. Na prvom mjestu je kopriva, a slijede je češnjak, pelin, korijandar i mnoge druge. A tu je i pepeo. 

Neka formira širok grm (Foto: Depositphotos/Olga_sunandmoon)

Evo šest sredstava kojima ćete suzbiti biljne uši:

  1. Insekticid od koprive se priprema tako što koprivu potopimo na 24 h u vodu i dobivenom tekućinom tretiramo napadnuto voće i povrće. Kopriva u žarnim stanicama sadrži mravlju kiselinu. Ako prođe više od 24 h nakon što smo ju potopili, mravlja kiselina se otapa, kopriva počinje fermentirati i više nema insekticidni učinak.
  2. Od korijandra se priprema čaj. Potrebno je 150 g svježeg lišća koje se krupno nareže i stavi u 5 l vrele vode. Procijedi se poslije pola sata i ostavi da se ohladi. Koristi se za tretiranje napadnutih biljaka bez razrjeđivanja s vodom.
  3. Kadifica daje odlične rezultate kada se od nje pripremaju razni pripravci, ali i kada se uzgaja pored drugog bilja. Treba je saditi u blizini rajčice, krastavca, salate i voćaka. Obratite pažnju da formira velik i širok grm.
  4. Neven i češnjak su nezamjenjivi kada je u pitanju tretiranje napadnutih usjeva. Oni su dobri i kao susjedi, jer svojim mirisom tjeraju leteće forme lisnih ušiju.
  5. Za pripremu otopine drvenog pepela bit će nam potrebna čaša pepela koju razmutimo u 5 l vode i ostavimo 24 h. Nakon cijeđenja sredstvo se primjenjuje.
  6. U 4 l vrele vode potopite 1 kg iglica bora i ostavite sljedeći tjedan. Promiješate svaki dan. Nakon toga dobivenu tekućinu procijedite i razrijedite vodom u omjeru 1:1 prije primjene.

Tagovi

Lisne uši Biljni pripravci Eko sredstva za zaštitu bilja Ekoinsekticidi Biljni insekticidi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.