Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrdibube
  • 04.11.2020. 16:00

Kako se jeftino i bezbedno otarasiti smrdibuba?

Smrdibube ugrožavaju useve i utiču na smanjenje prinosa, poljoprivrednici u tim momentima, kupuju razne otrovne preparate kako bi ih uništili, ali nepravilnom upotrebom pesticida zagađuju i biljke. Postoji jednostavno, a ekološko rešenje u suzbijanju.

Foto: Marija Blažić
  • 18.396
  • 670
  • 4

Tokom cele godine, a naročito sada u hladnim jesenjim danima kako u selu tako i u gradu suočavamo se s problemom zvanim smrdibuba. Mnogi se žale na najezdu ovih tvrdokrilih smeđih i zelenih insekata, mada kako saznajemo pojavili su se i mali crni takozvani smrdljivi martini. Ova štetočina hrani se biljnim sokovima, a najveće štete pravi na paradajzu, grožđu, krušci, kupusu, malinama, lešniku...

Italija kreće u biološku kontrolu smrdljivih martina

Ove bube ne podnose hladnoću i zato se u jesen kriju i traže sklonište negde gde je toplo kako bi prezimele

Kako smrdibube ugrožavaju useve i utiču na smanjenje prinosa, poljoprivrednici u tim momentima, kupuju razne otrovne preparate kako bi ih uništili, ali nepravilnom upotrebom pesticida zagađuju i biljke.

Prirodne metode suzbijanja

Ipak, postoje i prirodna sredstva upotrebe sa ciljem njihovog suzbijanja. Jedan recept za koji mnogo njih ne zna, odličan je u rasterivanja ovih buba. Ovim preparatom ni jednog smrdljivog martina nećete ubiti, ali ćete zato uspeti da ih se otarasite sa voća odnosno povrća. 

Vrlo se jednostavno pravi i veoma je jeftin, a pri tome ne šteti ni biljkama, ni zemljištu, a ni bubama, pa čak ni ljudima.

Kako se rešiti smrdljivih martina?

"Za jedan rođendan dobila sam knjigu "Neobična upotreba običnih stvari", koju je pisalo više autora, a koju je izdala Omladinska knjiga. Knjiga se pokazala kao vrlo korisna, i pošto imam vikendicu u Sremu i tamo gajim povrće za lične potrebe, primetila sam da mi smdribube je iz godine u godinu sve više uništavaju rod. Listajući knjigu došla sam do recepta da se najbolje uništavaju praškom za pecivom i vodom. Napravila sam tu smesu, i poprskala povrtnjak. I zaista smrdljivi martini mi više nisu napadali paradajz i papriku, kao ni krastavce", kaže Novosađanka Marija Blažić za Agroklub.

Takođe, naša sagovornica otkriva da ovim preparatom uspešno suzbija i maslačak, koji joj smeta u pukotinama oko kuće, a recept je pronašla u istoimenoj knjizi.

Prašak za pecivo i voda

Ono što vam treba da bi se otarasili smdrljivih martina jeste:

  • Prskalica (flašica sa rasprskivačem);
  • prašak za pecivo i
  • voda.

Ukoliko koristite litarsku flašicu, trebalo bi da sipate jednu do dve kesice praška za pecivo, a u zavisnosi od veličine flašice sami procenite koliko vam je dovoljno. Sipajte vodu do pola, zatim naspite prašak za pecivo i kad "odšušti" odnosno kada se smiri reakcija napunite flašicu do vrha i dobro promućkajte. Nakon toga možete da krenete u prskanje vaše bašte.

Ono što se savetuje jeste da je važno da ne koristite stare prazne flaše od sanitarnih sredstava za čišćenje ili bilo kakvih hemikalija.

Ova mešavima neće ubiti smrdibube, ali će ih ošamutiti i definitivno će ih rasterati. 

Za potrebe neke manje bašte ili žardinjera na terasi dovoljno je da ovim prirodnim preparatom prskate jedanput nedeljno. Ukoliko imate veću površinu, možete sipati i u ručni rasprskivač i tretirati do dva puta nedeljno

"Ovo se zaista dobro pokazalo na zaštiti paradajza, paprike i krastavca. Doduše, posle ovog tretiranja lišće nije baš lepo na oko zbog beličastih tragova, ali to će se skinuti pri prvoj kiši."

Kad se skine prašak za pecivo sa listova, tretman ponovite

Bitno je da u tom periodu ne zalivate lišće već samo koren biljke kako ne bi skinuli prašak za pecivo sa ploda ili lista. Ukoliko se i skine, tretman možete da ponovite jer je jeftin i nije otrovan

Inače, pojedina istraživanja su pokazala kako prašak za pecivo može da poboljša ukus paradajza.


Tagovi

Smrdibube Smrdljivi martini Štetočine Suzbijanje Prašak za pecivo Rasprskivač


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]