Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza zemljišta
  • 10.08.2016. 08:00

Kako sami možete proveriti kvalitet zemljišta?

Za uspešno gajenje biljaka veoma je važno poznavati pH vrednost zemljišta. Ima mnogo priručnih metoda koje vam mogu pomoći da uradite analizu.

Foto: Pixabay.com
  • 36.865
  • 1.891
  • 0

Pre setve ili sadnje bilo koje biljne vrste potrebno je dobro upoznati karakteristike izabranog zemljišta.

U istom zemljištu mogu da rastu različite biljke, neke će biti bujne, razgranate, sa obiljem plodova, dok će druge ostati kržljave, slabe bujnosti i rodnosti. Stanje u kojem su biljke veoma zavisi od kvaliteta i pH vrednosti zemljišta.

Kiselost zemljišta se izražava pH reakcijom i može da ima vrednost 0-14:

  • veoma kiselo zemljište - pH < 4,5
  • kiselo - 4,6 do 5
  • blago kiselo - 5,1 do 5,5
  • skoro neutralno - 5,6 do 6,4
  • neutralno - 6,5 do 7,3
  • blago bazno (alkalno) - 7,4 do 8
  • bazno - 8,1 do 8,5
  • veoma bazno - > 8,5.

Postupci određivanja pH reakcije zemljišta

Prema biljkama koje na njemu rastu možemo odrediti o kakvom zemljištu je reč. Većina biljaka raste na zemljištu slabo kisele i neutralne reakcije. Međutim, sve biljne vrste nisu iste u pogledu zahteva prema reakciji zemljišta. Na neutralnom zemljištu rastu: beli i crveni luk, detelina, kupus, ladolež, repa, cvekla.

Na slabo kiselom zemljištu dobro rastu: krastavac, ruže, krompir, patlidžan, tikvice, grašak, kamilica. Na kiselom rastu: paradajz, kiselica, peršun, bosiljak.

Postupak sa 9% sirćetom

Potrebno je uzeti kašiku zemlje i preliti je malom količinom sirćeta. Ukoliko je zemlja neutralna doći će do vrlo slabog penušanja. Kod kiselog zemljišta neće biti promena. Međutim, ako je zemljište bazno javiće se reakcija, burnog penušanja, a to je najbolji pokazatelj da sirće reaguje sa bazama iz zemlje. Po intenzitetu stvaranja mehurića, penušanju, možemo da utvrdimo i da li je reč o slabije baznom ili baznom zemljištu. Što je više penušanja zemljište je baznije.

Postupak sa sodom

Kašiku zemlje treba preliti sodom rastvorenom u vodi. Neutralno i bazno zemljište neće reagovati, dok će kiselo zemljište reagovati i doći će do penušanja. Što je penušanje intenzivnije to je i kiselost zemlje veća.

Postupak određivanja pH reakcije lakmus papirom

Uzorak zemljišta treba očistiti od grančica i kamenčića i u staklenoj posudi rastvoriti u destilovanoj vodi. Rastvor zemljišta je potrebno procediti kroz nekoliko slojeva gaze ili filter. U profiltriran rastvor se zatim potopi lakmus papir koji će nakon nekoliko minuta promeniti boju. Dobijenu boju treba uporediti sa bojom na skali koja se dobije u paketiću lakmus papira.

Postupak sa čajem od lišća višnje, trešnje ili crvene ribizle

Za ovaj postupak potrebno je uzeti 3-4 lista trešnje, višnje ili crne ribizle i preliti ključalom vodom, a zatim pustiti da se ohladi. Hladnim čajem od lišća se onda prelije uzorak zemljišta. Nakon nekoliko minuta boja u staklenoj posudi će se promeniti. Crvenkasta boja je pokazatelj da je reč o kiselom i jako kiselom zemljištu, dok plava boja ukazuje na slabo kiselo zemljište. Zelenkasta boja ukazuje na neutralnu reakciju zemljišta.

Postupak određivanja pH reakcije sokom od grožđa

U staklenu teglu je potrebno staviti uzorak zemljišta i polako ga preliti sa sokom od grožđa. Ukoliko dođe do promene boje a na površini se pojave mehurići to je znak da je reč o neutralnom zemljištu.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Zemljište Analiza zemljišta Sirće Soda Kvalitet zemljišta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]