Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 30.07.2017. 16:30

Kako pravilno skladištiti eko proizvode?

Skladištenje eko proizvoda zahtjeva poštivanje strogih pravila. Štete koje mogu nastati ukoliko se to ne ispuni teško je ukloniti.

Foto: jaymethunt / Pixabay
  • 1.237
  • 67
  • 0

Prilikom skladištenja ekoloških proizvoda potrebno je osigurati posebna skladišta, uz jasno deklariranje i označavanje samih proizvoda.

U slučaju da ne postoji mogućnost odvojenog skladištenja, neophodno je osigurati jasnu segregaciju između ekoloških i konvencionalnih proizvoda, uz jasno označavanje i poštivanje svih mjera koje bi spriječile miješanje eko proizvoda s proizvodima iz konvencionalne proizvodnje.

Također, za eko proizvode koji se skladište u rasutom stanju (rinfuzi), mora se osigurati poseban dio jasno obilježenog skladišta koji je odvojen od ostalih proizvoda iz ekološke i konvencionalne proizvodnje.

Za skladištenje eko proizvoda mogu se koristiti hermetički zatvorena skladišta ili skladišta s kontroliranom atmosferom (ugljični dioksid, dušik, argon ili kisik).

Štete nastale tijekom skladištenja teško je ukloniti kasnije

Proizvođači nisu dovoljno upoznati s pravilima skladištenja, te svakako treba nešto učiniti po pitanju njihove obuke u pogledu logistike i transporta eko proizvoda.

"Općenito gledano, i za eko i za konvencionalnu proizvodnju, tehnologija skladištenja je najzapostavljenija tehnologija, kako kod žita tako i kod drugih sirovina. Štete koje mogu nastati tijekom skladištenja najčešće je vrlo teško otkloniti u daljim procesnim tehnologijama do finalnog prehrambenog proizvoda. Prilikom transporta eko proizvoda, izuzetno je važno prije svega prijevoz prilagoditi određenoj vrsti proizvoda, voditi računa da ne dođe do oštećenja pakiranja, kao ni miješanja i eventualne zamjene s proizvodima iz konvencionalne proizvodnje", naglašava prehrambena tehnologinja Jovana Đisalov.

Prema njezinim riječima, eko proizvodi moraju biti upakirani i označeni na propisan način, što znači da ambalaža koja se koristi za pakiranje eko proizvoda mora biti od biorazgradivih materijala, recikliranih, odnosno materijala podložnih reciklaži. Također, kontejneri ili sanduci koji se koriste za pakiranje eko proizvoda ne mogu sadržavati sintetičke fungicide, konzervanse ili fumigante.

Kako pojeftiniti uslugu skladištenja? Odgovor je jasan - samo poštivanjem cjelokupne dobre poljoprivredne prakse i tehnologije skladištenja, troškovi proizvodnje se mogu značajno smanjiti.

Kako se sačuvati od štetnika u skladištima?

Kao i kod primjene sredstava za zaštitu bilja tijekom vegetacije, tako su i sredstva koja se koriste za tretiranje skladišta eko proizvoda ograničena, što ukazuje na to da se prilikom skladištenja eko proizvoda mora posvetiti više pažnje.

"U ekološkoj proizvodnji preventivne mjere kontrole bolesti štetnika su na prvom mjestu i zato je izuzetno važno voditi računa prije svega o higijeni skladišnog prostora i kontejnera u kojima se čuvaju eko proizvodi. Ukoliko su u pitanju svježi proizvodi, neophodno je čuvati isključivo zdrave, neoštećene proizvode, jer u suprotnom kontaminirani i oštećeni proizvodi predstavljaju žarišta za uzročnike bolesti i štetnike. Kod upakiranih proizvoda ambalaža mora biti adekvatna, zatvorena i obilježena na propisan način. Metode za zaštitu proizvoda u skladištima od bolesti i štetnika obuhvaćaju kombinaciju mehaničkih, fizičkih, biotehničkih i u krajnoj mjeri kemijskih metoda", ističe ona.

Dobra praksa ključna za proizvodnju zdravih eko proizvoda

Ona ističe da je vrlo važno da poljoprivredni proizvođači znaju da je planiranje proizvodnje u skladu sa zahtjevima tržišta od izuzetnog značaja za ekonomičnost i upravljanje jednom proizvodnim sustavom.

"To podrazumijeva organiziranu proizvodnju i plasman proizvoda za poznatog kupca. Dobra proizvodna praksa je ključna za proizvodnju ekoloških zdravstveno sigurnih proizvoda visoke kvalitete, koja uključuje zdrav i kvalitetan sadni materijal, sortiment preporučen za eko proizvodnju uz preventivne mjere zaštite bilja i biološku kontrolu bolesti i štetnika. Uz odabir odgovarajućeg sustava skladištenja i higijenu skladišnog prostora, kontinuiran monitoring i nadgledanje uz pravovremene mjere intervencije, eko proizvodnja može imati višetruke koristi".

Foto: jaymethunt / Pixabay


Autorica

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja je da ga imate. Uvijek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspijete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]