Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuske od jaja
  • 08.08.2016. 10:30

Kako pomoći biljkama u nedostatku kalcija?

Ljuske od jaja mogu poslužiti kao dobra prva pomoć za biljke kojima nedostaje kalcij, a prednost je višestruka!

Foto: Lazurny/Bigstockphoto
  • 17.362
  • 504
  • 0

Svakodnevno bacamo u otpad nešto što može biti vrlo dragocjeno i hraniti naše biljke, a tako je i sa ljuskama od jaja koje mogu pomoći kao izvrstan izvor kalcija za vaše povrće. Nedostatak kalcija se može najlakše uočiti na plodu paprika i rajčice, a javlja se i na patlidžanu.

Fiziološka promjena uslijed nedostatka kalcijq kod rajčice ili paprika se zove površinska trulež ploda, a primjećuje se kao tamna mrlja na dnu ploda, a kasnije kao tamni okrugli prstenovi. O tome koje se najčešće promjene javljaju na rajčici sam već pisala u tekstu Nije sve bolest, nekad rajčici samo nedostaje vode.

Površinska trulež dakle nije nikakva bolest, vaše biljke nije napao nikakav parazit pa bar tu možete odahnuti, ali se problem treba rješavati ukoliko želite da vam svi plodovi ne stradaju. Ova promjena nastala kao nedovoljna količina kalcija u biljci ne znači da ovog minerala nema dovoljno u zemljištu. Obično je ovom problem uzrok nemogućnost biljke da apsorbira kalcij iz zemljišta uslijed narušenog vodnog režima, što se najčešće događa u periodima suše ili velike količine padalina.

Prirodan način ishrane biljaka

Ljuske od jaja mogu poslužiti kao dobra prva pomoć kako bi pomogli biljkama u ovoj situaciji, a prednost je višestruka. Jaja koristimo u ishrani i ostaci, odnosno ljuske su uvijek dostupne. Organskog su porijekla ukoliko želite da vaše biljke imaju što prirodniji način prehrane. Ne košta vas ništa, jer ste ih svakako namjeravali odbaciti sa ostalim otpadom, što znači da nema potreba za kupovinom posebnih preparata.

Ljuskama od jaja treba malo više vremena za razgradnju da bi ih korjenov sustav biljke uopće mogao apsorbirati kalcij na ovaj način, zbog toga ih je, za ovu upotrebu, odnosno kad uočite promjenu, potrebno smrviti/samljeti u prah i dodati biljkama. Ono što ja radim je to da ih skupljam tijekom čitave godine, sušim, meljem u prah i prilikom sadnje rajčice i paprika dodajem na mjesto u koje stavljam sadnicu, količine manje šake, zajedno s kompostom. Kasnije, po potrebi, ukoliko uočim da se javlja trulež, dodajem prah pogođenoj biljci i zalijem.

Ono što treba znati je da se plodovi koje je pogodila trulež ne mogu oporaviti tako da njih poberite čim primijetite promjenu i slobodno konzumirajte ukoliko su zreli, a oštećen dio ploda odstranite.

Ukoliko želite ljuske od jaja skupljatu tijekom cijele godine, dajem vam nekoliko savjeta. Cilj je da se ljuske što prije osuše kako bi ih mogli dalje skladištiti. S obzirom da sav organski otpad iz kuhinje odvajam u posebnu posudu, ljuske od jaja izdvajam na pladanj i sušim na balkonu. Tijekom ljeta, ljuske se dosta brže suše, dovoljan je i jedan dan, dok to zimi traje malo duže, ukoliko ih sušite vani.

Prahom od ljuski posipajte zemlju

Sasušene ljuske smrvim rukama i stavim u vrećicu ili teglu i punim. Kada se prikupi određena količina sasušenih ljuski, sameljem ih dok se ne pretvore u prah. Za ovo možete koristiti bilo kakvo pomagalo koje vam omogućava da ljuske brže pretvorite u prah, a ja koristim električni mlin za kavu. Samljevene ljuske, odnosno prah stavljam u teglu i koristim kad je potrebno. Vi možete koristiti neke druge načine sušenja, skladištenja i mljevenja, one koji vama više odgovaraju.

Ono što možete učiniti za sezonu koja dolazi, je da u jesen, na mjesto na koje ste mislili saditi rajčicu, pospete prah pripremljen od ljuski od jaja. Neki stavljaju i cijele ljuske ili samo grubo izmrvljene rukom, ali koliko sam primijetila, ljuskama od jaja treba mnogo više za razgradnju pa nisam sigurna hoće li se uspjeti u zemlji razgraditi do iduće sezone te je opcija s prahom sigurnija.

Opciju koju možete isprobati je i zalijevanje biljaka vodom u kojoj su nekoliko dana odstojale ljuske od jaja. Ovu metodu nisam koristila, ali možete probati različite metode na više biljaka i sami zaključiti koja se vama pokazala boljom.

Foto: Lazurny/Bigstockphoto


Tagovi

Kalcij Jaja


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Biologinja po zanimanju, eksperimentira i u poljoprivredi, a svoja iskustva dijeli s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]