Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muhe
  • 17.06.2018. 07:30

Kako otjerati muhe iz kuće i štale prirodnim sredstvima?

Muhe su dosadne, a prenose uzročnike mnogih bolesti. U tjeranju muha možemo koristiti prirodna sredstva.

Foto: Pixabay/VISHNU_VU
  • 101.254
  • 1.075
  • 0

Ljeto je razdoblje godine kada nam dosađuju muhe. Osim što su dosadne one prenose mnoge zarazne bolesti, posjećuju smetlišta, bačenu hranu i vrlo lako na našu hranu mogu prenijeti uzročnike raznih bolesti. U borbi protiv muha mogu nam pomoći narodna sredstva.

Ženke polažu do 2000 jaja

Kućna muha u svom životu prolazi kroz četiri razvojne faze: jaja, ličinka, lutka i odrasli kukci.

Odrasla ženka živi oko mjesec dana, a tijekom svog života može položiti od 500 do 2000 jaja. Svaka 3 do 4 dana ženka polaže jaja u grupicama do 150 komada. Za polaganje jaja bira vlažnija staništa gdje postoji hrana za ličinke koje će se izleći. Već nakon jednog dana pojavljuju se mlade ličinke čiji razvoj traje od 5 do 15 dana ovisno o uvjetima. Ličinke se po završetku razvoja povlače na suho mjesto gdje se kukulje, a zatim se pojavljuje odrasli kukac i cijeli ciklus se ponavlja.

Prirodna sredstva koja tjeraju muhe

Muhe privlači otpad, posebno bačeni ostaci hrane, zbog toga kanta za smeće treba biti  čista i poklopljena. Najbolje je nakon svakog bacanja smeća oprati kantu i na kraju je isprati s vodom u koju smo dodali jabučni ocat. Muhe ne vole miris octa i manje će dolijetati.

Miris igra veliku ulogu u privlačenju muha, ali i njihovom tjeranju. Miris eteričnih ulja je neprivlačan muhama. Kao repelenti najčešće se koriste eterična ulja lavande, mente, eukaliptusa, citronele, karanfilčića.

Kuglice od pamučne vate možemo nakapati s nekoliko kapi nekog eteričnog ulja i miris će djelovati na muhe.

U posudu se može staviti do 15 karafilčića i oni će svojim mirisom spriječiti ulazak muha u prostoriju. U posudu se može nakapati i nekoliko kapi ulja karanfilčića koje je još efikasnije u borbi protiv muha. Da bi se pojačalo njihovo djelovanje karanfilčići se mogu zabosti u polovice limuna.

Prirodni načini zaštite od komaraca

Muhe ne vole ni objekte koji svjetlucaju i reflektiraju svjetlost. Kao efikasna zaštita od muha pokazalo se kada se u najlonsku vrećicu stave 2 do 3 novčića i usipa voda. Ovako pripremljene vrećice se stavljaju visjeti kod ulaza u prostor ili razmještene po dvorištu. Muhe neće ulaziti ako ispred vrata i prozora vise ovakve vrećice.

Vrećica s novčićima reflektirat će svjetlost (Foto: Ranka Vojnović)

Ljepljive trake možemo i sami napraviti. Šećer se ukuha s vodom do gustog sirupa kojim se premažu papirne ili platnene trake.

Zamke možemo napraviti od plastičnih boca. Na gornjem dijelu boce naprave se mali otvori kroz koje muha može ući u bocu, a ne može izaći. U bocu usipati otopinu od deterdženta za suđe, šećera i jabučnog octa u odnosu 1:3:1 ili slatku otopinu džema i vode s malo šećera.

Muhe ne vole ni miris luka. Presječenom glavicom luka potrebno je istrljati okvire prozora ili vrata. Ova metoda se najviše koristi za prostore gdje se drže životinje.

Jabučni ocat svojim mirisom drži muhe dalje od prostora u kojem se drže posudice s octom.

U kokosovo ulje dodati 20 do 30 kapi ulja citronele i dobro pomiješati. Ovo ulje se razlije u male posudice koje ostavimo otvorene i postavimo po jednu posudicu u svaku prostoriju.

Biljke koje svojim mirisom tjeraju muhe

Od davnina ljudi su koristili biljke da se zaštite od kukaca. U borbi protiv muha koriste se geranij, bosiljak, lavanda, menta, kopar, rajčica.

U dvorištima i terasama možemo uzgajati ove biljke, posebno je dekorativna cherry rajčica koja će nas nagraditi svojim plodovima.


Tagovi

Prirodna sredstva Muhe Zamka Ljepljiva traka Biljke Zaštita od kukaca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]