Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muve
  • 16.06.2018. 16:30

Kako oterati muve iz kuće i štale prirodnim sredstvima?

Muve su dosadne, a prenose i zarazne bolesti. Da bismo ih se rešili, možemo da koristimo prirodna sredstva.

Foto: Pixabay/VISHNU_VU
  • 106.014
  • 711
  • 1

Leto je period godine kada nam dosađuju muve. Osim što su dosadne, one prenose mnoge zarazne boleste, posećuju smetlišta, bačenu hranu i veoma lako na našu hranu mogu preneti prouzrkovače raznih oboljenja. U borbi protiv muva mogu nam pomoći narodna sredstva.

Ženke polažu do 2.000 jaja

Kućna muva u svom životu prolazi kroz četiri razvojne faze: jaja, larva, lutka i odrasli insekti. Odrasla ženka živi oko mesec dana, a tokom svog života može da položi od 500 do 2000 jaja. Svaka tri do četiri dana ženka polaže jaja u grupicama do 150 komada. Za polaganje jaja bira vlažnija staništa, gde postoji hrana za larve koje će se izleći. Već nakon jednog dana pojavljuju se mlade larve, čiji razvoj traje od pet do 15 dana u zavisnosti od uslova. Larve se po završetku razvoja povlače na suvo mesto, gde se pretvaraju u lutke, a zatim se pojavljuje odrasli insekt i ceo ciklus se ponavlja.

Prirodna sredstva koja teraju muve

Muve privlači otpad, posebno bačeni ostaci hrane, pa zbog toga kanta za smeće treba da je čista i poklopljena. Najbolje je nakon svakog bacanja smeća oprati kantu i na kraju je isprati sa vodom u koju smo dodali jabukovo sirće. Muve ne vole miris sirćeta i manje će doletati.

Miris igra veliku ulogu u privlačenju muha, ali i njihovom teranju. Miris eteričnih ulja je neprivlačan muvama. Kao repelenti najčešće se koriste eterična ulja lavande, mente, eukaliptusa, citronele, karanfilčića. Kuglice od pamučne vate možemo pokapati sa nekoliko kapi nekog eteričnog ulja i miris će delovati na muve.

U posudu se može staviti do 15 karafilčića i oni će svojim mirisom da spreče ulazak muva u prostoriju. Može se nakapati i nekoliko kapi ulja karanfilčića, koje je još efikasnije. Da bi se pojačalo njihovo delovanje, karanfilčići se mogu zabosti u polovine limuna.

Muve ne vole ni objekte koji svetlucaju i reflektuju svetlost. Kao efikasna zaštita od mua pokazalo se kada se u najlonsku vrećicu stave dve do tri novčića i nalije voda. Ovako pripremljene kese se stavljaju da vise kod ulaza u prostor ili razmeštene po dvorištu. Muve neće ulaziti ako ispred vrata i prozora vise ovakve vrećice.

Vrećica sa novčićima će reflektovat svetlost (Foto: Ranka Vojnović)

Lepljive trake možemo i sami da napravimo. Šećer se ukuva sa vodom do gustog sirupa, kojim se premažu papirne ili platnene trake.

Zamke možemo napraviti od plastičnih boca. Na gornjem delu boce naprave se mali otvori, kroz koje muva može da uđe u bocu, a ne može da izađe. U bocu usuti rastvor od deterdženta za suđe, šećera i jabukovog sirćeta u odnosu 1:3:1 ili slatki rastvor džema i vode sa malo šećera.

Muve ne vole ni miris luka. Presečenom glavicom luka potrebno je istrljati okvire prozora ili vrata. Ovaj metod se najviše koristi za prostore gde se drže životinje.

Jabukovo sirće svojim mirisom drži muve dalje od prostora u kome se drže posudice sa sirćetom.

U kokosovo ulje dodati 20 do 30 kapi ulja citronele i dobro pomešati. Ovo ulje se razlije u male posudice, koje ostavimo otvorene i postavimo po jednu posudicu u svaku prostoriju.

Biljke koje svojim mirisom teraju muve

Od davnina ljudi su koristili biljke da se zaštite od insekata. U borbi protiv muva koriste se geranijum, bosiljak, lavanda, nana, mirođija, paradajz. U dvorištima i terasama možemo uzgajati ove biljke, a posebno je dekorativan čeri paradajz, koji će nas nagraditi svojim plodovima.


Tagovi

Prirodna sredstva Muve Zamka Lepljiva traka Biljke Zaštita od kinsekata Kako oterati muve


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D