Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 31.07.2019. 10:00

Kako od štetočina sačuvati uskladištene žitarice?

Uzgajivači žitarica imaju sve više problema sa štetočinama u skladištima. Pro-eco ima ekološki siguran i netoksičan prah namenjen za suzbijanje štetočina u skladištima, insekata i grinja.

Foto: Bigstockphoto/jonson
  • 358
  • 36
  • 0

Iz godine u godinu uzgajivači žitarica imaju sve veće probleme sa štetočinama u skladištima. Razlog tome mogu biti toplije zime i leta pa se javlja veći broj generacija štetočina. Ujedno je i problem vezan uz neadekvatne skladišne prostore u kojima se vrlo teško sprovode preventivne mere (higijena), a samim tim je otežana mogućnost kvalitetnog suzbijanja štetočina. 

Ekološki siguran i netoksičan prah

U Pro-eco ponudi pronađite SilicoSec® - ekološki siguran i netoksičan prah namenjen za suzbijanje skladišnih štetočina, insekata (žižaka - Sitophilus spp., rizoperte - Rhyzopertha dominica, brašnara - Tribolium spp., surinamskog brašnara - Oryzaephilus surinamensis, moljca - Ephestia spp.) i grinja na uskladištenim žitaricama i uljanoj repici, u praznim ili punim skladištima kao i mlinovima. 

Deluje tako što ošteti spoljni voštani sloj insekta koga tretiramo i rezultira dehidracijom i smrću štetočine. Primenjuje se preventivno i kurativno pri čemu treba kontrolisati vlagu i temperaturu. Sastoji se od 100% dijatomejske zemlje koja u sebi sadrži silicijum dioksid. Spada u grupu akaricida i insekticida. SilicoSec® je vrhunski proizvod koji je potpuno prirodan i netoksičan

Brašnar (foto: Bigstockphoto/Akil Rolle-Rowan)

Načini tretiranja

Direktna primena na žitarice:

  • Na uskladištenim žitaricama preventivno (pre pojave štetočina) u količini 1kg/t
  • Na uskladištenim žitaricama kurativno (nakon pojave štetočina) u količini 2 kg/t

Broj primena: jednom godišnje.

Vreme primene: kod skladištenja žitarica, tokom prebacivanja ili kod opasnosti od napada štetočina.

Silico-Sec® pronađite u pakovanjima od 2 i 15 kilograma

Tretiranje površina: Potrebno je proizvod naneti na suva, čista i prazna skladišta.

  • u praznim skladištima 1 kg/100m² (10 g/m²) - broj primena: 10 puta godišnje. Primenjuje se prskalicom/aplikatorom za pesticide u obliku praška (pištolj za zaprašivanje s kompresorom ili pokretnim motorom) pre skladištenja, preventivno ili kurativno.
  • u mlinovima, silosima i podnim skladištima 1 kg/100 m² - broj primena: 12 puta godišnje. Prskalicom/aplikatorom za pesticide u obliku praška (pištolj za zaprašivanje kompresorom ili pokretnim motorom), preventivno i kurativno.
Žižak (foto: Pixabay/skeeze)

Vlažnost zrna žitarica ne sme biti veća od 14%, dok vlažnost uljane repice ne sme biti veća od 7,5%. Važno je da se pre primene skladišta dobro očiste. Na površini žitarica preparat ostavlja belu boju što ne utiče na boju brašna kao ni na kvalitet konačnog proizvoda. SilicoSec® se koristi u integrisanom i u ekološkom uzgoju. Skladištiti se može neograničeno ako se drži u suvim i mračnim prostorijama u originalnoj ambalaži.  

Za sve dodatne informacije o primeni i delovanju Silico-Sec®-a obratite se firmi Pro-eco na jedan od navedenih kontakata.


Tagovi

Zaštita žitarica Grinje Insekti Štetočine Skladištenje Ekološki


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić