Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borba protiv kukaca
  • 24.03.2019. 09:00

Kako neven pomaže u borbi protiv štetnika rajčice

Neven se već dugo vremena sadi pored biljaka rajčice i to ne samo zbog svojih lijepih cvjetova. Pored svog atraktivnog izgleda, njegovo djelovanje kao repelenta, daleko je bolje rješenje od upotrebe kemijskih preparata.

Foto: Pixabay/sandiccc/Antranias
  • 6.113
  • 682
  • 0

Neven pripada porodici tratinčica, uobičajen je susjed rajčici u plodoredu. Iz velikog iskustva poljoprivrednika, za neven se smatra da luči određene supstance koje pomažu rajčicu da izbjegne štetnike. Kako navodi Modernfarmer, najnovija istraživanja na tu temu pokazala su da ovo iskustvo poljoprivrednih proizvođača nije bez osnove.

Neven ubija bijele mušice

Znanstvenici Sveučilišta u Newcastleu testirali su biljke nevena da bi vidjeli koje se to plinovite tvari oslobađaju. Najznačajniji među njima je limonen, koji je i glavna komponenta ulja kore citrusa.

U nekoliko pokusa koji su rađeni u staklenicima, otkrili su da su posude s nevenom zapravo otjerale bijele mušice, male insekte koji se obično nalaze na donjoj strani listova biljaka. Ove mušice značajni su štetnici koje napadaju voće, povrće, ali i ukrasno bilje. Međutim, kada je neven u blizini ovih biljaka, brojnost štetnih kukaca vidno se smanjuje.

Ono što bi moglo predstavljati izazov je činjenica da neven djeluje samo u okviru preventivnih mjera i u početnim fazama. Ovo konkretno znači da ako imate problem kada se već pojavi odrastao kukac, u fazi leptira, neven ne može puno pomoći.

Neven je ljekovit i za ljude i za biljke

Znanstvenici su odgovorili i na ovaj izazov tako što su napravili i limonen dozator. On pomalo sliči na osvježivač zraka koji djeluje na bazi citrusnog limonena.

Napravite svoj dozator protiv insekata

Pokus je pokazao da ovaj dozator ima puno veću sposobnost smanjiti brojnost bijelih mušica, koje su sada već u fazi leptira. U ovoj fazi, štetnici jačaju i razvijaju se, međutim djelovanje limonena dalo je zavidne rezultate.

Napominju da je sadnja nevena uz biljke rajčice dobra ideja. Preporuka je svakako da ako ste u mogućnostri posadite ovaj cvijet. Pored svog atraktivnog izgleda, njegovo djelovanje kao repelenta, daleko je bolje rješenje od upotrebe kemijskih preparata, koji ubijaju kako štetne tako i korisne kukce.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Sadnja nevena Repelenti Uzgoj paradajza Eko proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!