Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrt za djecu
  • 03.01.2019. 13:30

Kako napraviti vrt za djecu?

Iskoristite zimu i zajedno s djecom napravite plan njihova vrta. Djeca će naučiti vjerovati u sebe, kako se uzgajaju biljke, a djeca koja ne vole jesti neko povrće, vrlo će rado pojesti ono koje su sami uzgojili.

Foto: Bigstockphoto/romrodinka
  • 1.244
  • 224
  • 0

Djeca vole provoditi vrijeme u prirodi, kopanju, igranju među biljkama, berbi i kušanju ubranih plodova. Vrt i uzgoj biljaka su odličan način da zaposlite njihovu radoznalost. Ako vaša djeca ne vole jesti povrće, ovo je idealan način da ih zainteresirate za to. Djeca rado jedu ono što samo posiju, njeguju i uberu. Izrada vrta je jednostavna i zabavna, a zimske dane možemo iskoristiti da zajedno s djecom napravimo plan vrta. Vama će vrijeme planiranja dječjeg vrta i pomoć djeci da uzgajaju bilje omogućiti da provedete lijepe trenutke sa svojom djecom. Djeca će se naučiti odgovornosti, steći samopouzdanje, naučiti kada se koje biljke siju ili sade, kada se beru. Ovisno od uzrasta djece kombinirajte biljne vrste i tijekom godina mijenjajte biljke. Neka i veličina vrta prati dječji uzrast.

Odvojite prostor za dječji vrt

I za najmanji vrt odvojite prostor i neka to bude prostor gdje će biti vrtlarsko carstvo vaše djece. Njihov vrt može biti pored vašeg, u dvorištu, u blizini kuće. Kod izbora mjesta za vrt birajte osunčano i lako vidljivo mjesto.

Nemate li dvorište i vrt, možete iskoristiti balkon ili terasu da osigurate prostor za sjetvu i sadnju biljaka. Dovoljno će biti nekoliko većih teglica, stare kante ili napravite jednostavne boksove za uzgajanje biljaka ovisno koliko imate prostora.

Vrt ne mora biti klasičan, s ravnim linijama. Za djecu su vrlo zanimljivi vrtovi s gredicama u formi cvijeta, labirinta ili bilo kojeg drugog oblika za koji se odlučite. Napravite posebne gredice za biljkama za pizzu, smoothie ili za grickanje.

Vrt ili lončanice možete učiniti zanimljivijim ako dodate vjetrenjaču, zatim fontanice ili zvona za vjetar. Sve dodatke možete izraditi s djecom. Posude na terasama i balkonima djeca mogu dodatno oslikati i ukrasiti.

Izbor odgovarajućih biljnih vrsta i sorti

Nikada u dječji vrt ne sadite biljke koje bockaju, grebu ili koje su otrovne.

Prilagodite izbor odgovarajućih biljnih vrsta i sorti prostoru kojim raspolažete, slobodnom vremenu koje vi možete posvetiti dječjem vrtu, dječjem uzrastu i zanimanju.

Birajte vrste i sorte kraćeg vegetacijskog perioda. Tako ćete osigurati brzu izmjenu sjetve i berbe. Djetetu će biti zanimljivo što se u vrtu uvijek događa nešto novo, ima nešto za ubrati.

Za malu djecu bit će dovoljno da imaju vrt od tek nekoliko sadnica jagode mjesečarke, a kako djeca rastu možete povećavati broj biljnih vrsta koje uzgajate.

Koje biljke izabrati?

Mnoge vrste povrća, grmolikog voća, ljekovitih, začinskih biljaka i cvijeća su pravi izbor. Od voća posadite stalnorađajuće maline bez bodlji, kupine bez bodlji, jagode mjesečarke, crvene, bijele i crne ribizle, ogrozd. Jagode mjesečarke možete uzgajati u lončanicama na balkonu.

Od povrća djeca posebno vole cherry rajčice. Sorte cherry rajčice su otpornije na bolesti, a odlikuju se plodovima različitog oblika i boje. Njihovi plodovi mogu biti okrugli, izduženi, spljošteni, kruškasti, crveni, narančasti, crni, bijeli, zelenkasto-crveni. Razlikuju se po okusu i dugo daju plodove.

Kod izbora graška birajte sorte koje su niske i imaju kratak period vegetacije. Zrna graška mogu biti sitnija, krupnija, slađa, ljubičasto obojena, a sve to zavisi od izbora sorte.

Kod izbora krastavca birajte salatne sorte bez bodljica ili sorte sa što manje bodljica na površini ploda.

Rotkvice, cikle koje se beru dok su mlade, salata u svim bojama, mrkva u različitim bojama. Ako djeca ne vole blitvu zajedno posijte blitvu, ali iskoristite različitu obojenost pojedinih sorti - blitva nije samo zelena. Dinja, patlidžan, tikvice će svojim oblicima i bojama biti interesantne biljne vrste.

Iskoristite i uzgajanje ukrasnih tikvica. Tako će djeca uzgajati plodove različitog oblika koje mogu kasnije bojiti, praviti ukrase, kućice i hranilišta za ptice.

Djeca vole imati svoja skloništa, mjesto gdje se mogu sakriti. Za manju djecu posadite kukuruz šećerac u polukrugu i tako stvorite skriveni kutak u vrtu. Biljke kukuruza možete posaditi tako da hlad pada u središte ili ih posadite sa strane odakle dolazi vjetar ako je to problem u vrtu ili dvorištu. Za nešto veću djecu posadite suncokret s krupnim sjemenkama. Za suncokret se odlučite kada djeca mogu samostalno grickati sjemenke, inače se naoružajte strpljenjem i dovoljno slobodnog vremena da čistite sjemenke za svog mališana.

Od cvijeća, ljekovitog bilja veoma su zahvalni neven, menta, kadifica, tratinčice, dragoljub, cinija, bosiljak, lijepa kata.

Ako djeca ne vole neko povrće neka posiju sjemenke iznenađenja. Igrajte se sortama, bojama, oblicima i okusima povrća.

Izbor alata za djecu

Za najmanju djecu koja će imati neku veću lončanicu dovoljan je plastični alat, ali uvijek alat treba biti namjenski i usklađen s dječjim uzrastom. Dijete će se naučiti odgovornosti, naučit će se brinuti o svom alatu. Pronađite mjesto samo za dječji alat. Nakon svakog boravka u vrtu zadatak djeteta je da očisti i spremi alat. Nabavite im male motike, grablje, rukavice odgovarajuće veličine. Za rad oko biljaka djeca mogu koristiti stare žlice, stare teglice, posudice za berbu, kanticu za zalijevanje.

Neka djeca uzgajaju biljke od sjemena do berbe

Informirajte djecu o načinu sadnje biljaka. Što više djeca sama odlučuju o obliku gredica, izboru biljnih vrsta radije će se baviti uzgojem biljaka. Za djecu je vrlo interesantno da sami posiju i uzgoje presadnice raznog bilja.

Danas postoje i slikovnice o vrtlarstvu, crtići i dječji filmovi s tom tematikom, a sve to će vama pomoći da zainteresirate dijete da što više vremena provede vani, u prirodi.


Tagovi

Vrt Djeca Povrće Tikvice Gredice Alat


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]