Zašto je čaj bolji od običnog komposta? Zato jer ima više mikroorganizama.
Kompost je među vrtlarima poznat i kao "crno zlato", jer poboljšava zemljište na mnogo načina - glinasta razrahljuje, a peskovitima pomaže u zadržavanju vode i hranjivih materija. Bogat je korisnim mikroorganizmima koji pomažu u razvoju biljaka, pa kompostiranje pomaže u izradi kvalitetne zemlje, koja je ključna za lepe, zdrave biljke i bogatu berbu. Najefikasniji način da biljkama date sve najbolje od komposta je da napravite kompostni čaj.
Ova tečnost se javlja nakon potapanja male količine komposta u vodu, u koju je dodata hrana za mikroorganizme, te kiseonik, kako bi mikroorganizmi imali sve uslove za reprodukciju. Kada je rastvor gotov, najčešće od 24 do 48 sata, imat ćete nutritivno bogat, tečni dodatak zemljištu, koji podstiče zdrav rast biljaka, navodi Bonnie Plants.
Zašto je čaj bolji od običnog komposta? Zato jer ima više mikroorganizama. Naime, kada se ovaj rastvor prozrači kiseonikom, populacija mikroorganizama koje ste nahranili melasom će da eksplodira. Nakon što svi ti mikroorganizmim dođu u zemlju, počeće proždirati veliki broj loši mikroorganizama, smanjujući pojavu bolesti biljaka. Osim toga, obični kompost se stavlja samo uz biljke, dok se čaj za kompost može raspršiti i po lišću, odnosno zaliti direktno koren.
Pripazite da je kompost koji koristite potpuno organski, jer će sva đubriva i pesticidi ubiti mikroorganizme. Znaćete da je spreman, kada čaj bude imao slatkasto zemljani miris, a ne kiselo neugodan.
Potrebno vam je:
Uputstvo:
Ovaj rastvor koristite svakih nekoliko nedelja, sveže pripremljen, kako biste podstakli rast biljaka.
Tagovi
Autorka