Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 12.05.2022. 07:30

Kako možemo smanjiti brojnost štetnih kukaca u usjevima?

Usisavanje insekata i fizičke barijere su samo neke od metoda suzbijanja štetnih kukaca.

Foto: Depositphotos/softkrafts.live.com
  • 1.813
  • 32
  • 0

Mehaničke i fizičke mjere predstavljaju najstariji način zaštite bilja od djelovanja štetnika i uzročnika bolesti. Razvoj primjene ovih tehnika je tekao usporeno. Od jednostavnog ručnog sakupljanja kukaca do suvremenih strojeva koji rade na istom principu.

Ove mjere obuhvaćaju: obradu zemljišta, sakupljanje štetnih organizama, navodnjavanje, pranje, djelovanje Sunca (solarizacija, zagrijavanje) djelovanje mraza i negativne temperature, postavljanje zamki, paljenje vatre, zadimljavanje, prekrivanje, dezinfekcija vodenom parom i mnoge druge. U novije vrijeme koristi se djelovanje električne energije, zračenja, svjetlosnog spektra.

Obrada zemljišta, solarizacija i fizičke barijere

Prevrtanjem zemlje izlažemo insekte i druge štetnike koji se nalaze u dubljim slojevima na površinu. Tako postaju lak plijen za grabežljivce, ptice. Narušava se struktura kanala kroz koje su se kretali kroz zemljište.

Solarizacija predstavlja zagrijavanje zemljišta djelovanjem Sunca. Često se pojačava prekrivanjem zemljišta folijama u periodu do šest tjedana. Temperatura ispod folije se znatno poveća, preko 37ºC, što rezultira ugibanjem štetnika i dezinfekcijom. Mana ove metode je što nije selektivna i stradaju korisni organizmi.

Raznim namjenskim platnima ili mrežama vrši se pokrivanje ili ograđivanje usjeva. Tako postavljamo fizičku barijeru koju štetnici ne mogu proći. Platno mora biti potpuno priljubljeno na površinu zemlje. Ovakvi prekrivači se uklanjaju u slučaju da smo prekrili usjev, a nastupilo je cvjetanje. Potrebno je omogućiti pristup oprašivačima.

Platno mora biti potpuno priljubljeno na površinu zemlje (Foto: Depositphotos/ilixe48)

Usisavanje insekata

Mogućnost usisavanja biljaka iskorištena je za razvoj strojeva koje se koriste u staklenicima i na otvorenom. Metoda je vrlo učinkovita u smanjenju populacije insekata i njihovog uklanjanja iz krošnje biljaka.

Efikasna je kada je u pitanju suzbijanje lisnih ušiju, grinja, tripsa, mušica, cikada, stjenica, bijelih mušica i sličnih vrsta.

Odzvonilo pesticidima? Izumljen usisivač za mehaničko uništavanje štetnika

Raniji strojevi su radili na principu usisavanja, a suvremenije izvedbe imaju dva sustava: usisavanje i puhanje. Tako je povećana efikasnost njihovog rada koja još ovisi od brzine kretanja stroja i brzine protoka zraka. 

Nedostatak ovakvih uređaja je što mogu doprinijeti širenju nekih bolesti, jer se sa strujom zraka oslobađaju i raspršuju spore patogenih gljivica.

Testiranja u Izraelu su pokazala da je u sistemu koji kombinira usisavanje sa upuhavanjem prosječno 2,9 puta smanjenje broja tripsa u plastenicima gdje se uzgaja vlasac u usporedbi sa suzbijanjem u tretmanima bez usisavanja. Postignuto je smanjenje oštećenja lišća od tripsa u prosjeku za 1,8 puta. Samim tim smanjuje se i količina potrebnih pesticida.

Odlična zamjena za pesticide

Ovakvi strojevi su se pokazali odlični u ekološkoj poljoprivredi i kao alternativa pesticidima. Vakuumske jedinice se mogu pričvrstiti na traktor, a za manje staklenike i plastenike razvijeni su manji ručni strojevi. Mrežasta vreća se pričvršćuje na otvor izlaska zraka i sakuplja kukce.

Izraelski istraživači su testiranje obavili na usjevima začinskog bilja, prvenstveno luka vlasca. U SAD se ovakva tehnologija primjenjuje na jagodama u borbi protiv stjenica.

Kada je riječ o hobi vrtlarima, ima onih koji, primjerice, stjenice skupljaju malim, ručnim usisavačima. 


Tagovi

Usisavanje insekata Zaštita bilja Alternativna zaštita bilja Solarizacija Suzbijanje štetočina Obrada zemljišta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!