Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glistenjak
  • 20.03.2019. 08:00

Kako koristiti glistenjak - humus kalifornijskih glista

Ovih su dana vrlo aktuelni radovi u bašti ili na proizvodnji rasada. A glistenjak je pravi pomoćnik za uspešnu proizvodnju jer je potpuno prirodan i ne može se dogoditi da preterate s njim kao što može biti slučaj sa stajskim đubrivom zbog kojeg biljka može "izgoreti".

Foto: Maja Celing Celić
  • 9.611
  • 80
  • 0

Glistenjak (glistinac, lumbrihumus) je humus kalifornijskih glista i predstavlja vrlo kvalitetno organsko đubrivo koje se dobija preradom organskog otpada (ostaci voća, povrća, lišća, stajnjaka, ostataka hrane). Ovo đubrivo nema nikakav miris niti ima hemijske dodatke i odličan je za one koji žele na organski način uzgajati povrće i voće. 

Glistenjak možete i sami napraviti ako nabavite leglo kalifornijskih glista. Ipak, o ovome ćemo drugom prilikom. 

S glistenjakom ne možete preterati

Ovih su dana vrlo aktuelni radovi u bašti ili na proizvodnji rasada. A glistenjak je pravi pomoćnik za uspešnu proizvodnju jer je potpuno prirodan i ne može se dogoditi da preterate s njim kao što može biti slučaj sa stajskim đubrivom zbog kojeg biljka može "izgoreti". 

Ovo prirodno đubrivo poboljšava strukturu tla, a sadrži i visoku koncentraciju korisnih bakterija i mikroba (sadrži 10 puta više mikroba nego običan kompost), mnoge makro i mikroelemente potrebne za razvoj biljke te biljne hormone rasta kao što su auxin i cytokinin. 

Pre nego što seme prekrijete slojem glistenjaka, dobro ga zalijte

Sadrži i gljivice koje predstavljaju simbiozu između za prenos vode i hraniva do korena, a zadržavaju i vodu u tlu zbog čega biljka tokom sušnih razdoblja ne doživi šok usled visokih temperatura. pH ovog humusa je neutralan pa u slučaju kiselog zemljišta, glistenjak će ga neutralizovati. Treba napomenuti da mu je rok trajanja i do pet godina

Korist od glistenjaka tokom čitave sezone  

Možete ga koristiti prilikom sejanja semena za rasadu. U posudu za sejanje stavite kvalitetan supstrat ili vrtnu zemlju te 20% glistenjaka. Zalijte zemlju vodom, posadite seme i prekrijte tankim slojem glistenjaka. 

Proizvodnja glistenjaka i njegov značaj u povrtarskoj proizvodnji

Prilikom presađivanja biljaka u vrt, nakon što ste rasadu stavili u rupu predviđenu za sadnju, direktno na koren stavite dva dcl glistenjaka, zagrnite zemljom i obilno zalijte. 

U voćnjacima i vinogradima glistenjak se stavlja direktno na koren, 2 do 3 litre đubriva po stablu, zavisno od njegove starosti. 

Zalivanje i folijarno prskanje

Glistenjak možete koristiti i kao prihranu, zalivanjem ili folijarno. 

Na litru vode koristite 1-2 dcl glistenjaka. Potopite glistenjak u vodu (možete koristiti i vreću od gustog tkanja) te ostavite potopljeno preko noći. Talog možete i dalje koristiti kao đubrivo, a sa ovim ekstraktom zalivajte biljke. 

Ako ga želite koristiti folijarno, prksanjem lišća, glistenjak dobro procedite kako ne biste začepili dizne prskalice, i svakako razredite s 10 delova vode (na litru ekstrakta ide 10 litara vode). 

Od ovog đubriva najviše će koristi imati krompir, paradajz, paprika, kupusnjače, patlidžan i sve vrste tikvica. 


Tagovi

Glistenjak Kako koristiti Organsko đubrivo Folijarna prihrana Korist Biljni hormon rasta Rok trajanja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.