Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovina u kompostu
  • 06.01.2018. 16:30

Kako kompostirati ili reciklirati božićno drvce

Božićno drvce, nakon što ste ga raskitili, može poslužiti na nekoliko načina. Provjerite koji su to!

Foto: Pixabay/Michelle Vala
  • 2.033
  • 109
  • 0

Ako u vašem mjestu nema organiziranog odvoza božićnih drvaca koje će reciklirati komunalna služba, kao što naprimjer u Beču, to možete učiniti sami. Samo, prije toga skinite kuglice i ostale ukrase. Šalu na stranu jer, postoji nekoliko načina na koje drvca možete kompostirati ili reciklirati.

Kompostiranje

Mnogi se boje kako borovina zakiseljuje tlo, no to nije slučaj ako se prije toga razgradi u kompostu. Istina, borove iglice i grančice se sporije razgrađuju zbog voska kojom su obložene i smole u samim grančicama. No, ujedno će takava biomasa kompost činiti prozračnim, a ostatak mase će se brzo razgraditi jer će dobiti zraka. Zato svakako prije kompostiranja usitnite grančice i grane te neka borovina čini tek 10 posto.

Od prikupljenih božićnih drvaca proizveli 1.700 MWh energije

Osim otpadaka, u ovu kompostnu hrpu možete staviti i malo stajskog gnojiva te svaka dva tjedna promiješati kako bi što prije dobili humus.

Također, ovu biomasu možete koristiti na novoj kompostnoj hrpi pa nakon što ste iskopali rupu za drenažu, na nju poslažite grančice i iglice, a na to dalje bacajte otpad koji se može kompostirati.

Pokrivka za tlo

Borove iglice, grančice i usitnjene deblje grane možete koristiti i kao pokrivku za tlo koja će spriječiti isušivanje tla. Dakle, ove zime usitnite grane, a na proljeće pomiješajte s gnojivom te postavite po površini. Tako će gliste iz dubljih dijelova zemlje doći na površinu i dodatno ozračiti i izdrenitrati tlo kopajući tunele.

Grančice na stazice

Istina, trenutno u vrtovima i nema puno posla, ali ima se što za ubrati - raštika, blitva, prokulica... Po stazama možete prostrijeti borove grančice koje će ipak ublažiti skupljanje blata na obući, a do proljeća će se i razgraditi.

Hranilica za ptice i potporan za mahune

Božićno drvce možete prisloniti i na kakvu ogradu te na njega objesiti hranu za ptice. Na proljeće vam drvce može poslužiti kao potporanj za visoke mahune.

Foto: Pixabay/Michelle Vala


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić