Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje gljiva
  • 06.03.2018. 18:15

Kako da uzgajate gljive u vašem vrtu ili voćnjaku

Za uzgajanje gljiva vam je potrebno stpljenje i vreme, ali će vas priroda nagraditi.

  • 4.621
  • 229
  • 0

Ljubitelji gljiva sa nestrpljenjem očekuju tople dane da krenu u berbu, ali osim potrage za njima u šumi, možemo ih uzgajati u našem vrtu ili voćnjaku. Za uzgajanje gljiva na ovaj način trebaće vam pogodan prostor, malo znanja i mnogo strpljenja.

Dovedite gljive u vaš vrt i voćnjak

Prirodno stanište gljiva su šume i da bi uzgajali gljive moramo imati vrt ili voćnjak koji ne tretiramo hemijskim preparatima i ne đubrimo mineralnim đubrivima. Takođe, gljive možemo uzgajati u posebno odabranim i pripremljenim mestima obogaćenim organskom materijom. Gljive se razmnožavaju micelijumom ili sporama i upravo tu mogućnost možemo da iskoristimo kada želimo da uzgajamo gljive.

Šampinjoni su gljive koje najčešće konzumiramo i kupujemo, a upravo njih možemo da iskoristimo u vrtu ili voćnjaku.

Gljive u prirodi rastu u simbiozi sa drvenastim biljnim vrstama. Iskoristite drveće i voćna stabla za uzgajanje gljiva. Kod izbora mesta za uzgajanje gljiva, birajte stabla koja su dobro razvijena ili sami pripremite podlogu za rast gljiva.

Zemljište bi trebalo da bude bogato organskom materijom

Birajte mesta daleko od saobraćajnica i drugih izvora otrova. Mesto treba da propušta vodu, da je suvo, zaštićeno od jakih vetrova i bogato organskom materijom. Gljive ne vole potpuno osunčana mesta, birajte ono ispod drveta sa dobro razvijenom krošnjom ili postavite mrežu za zasenjivanje.

Najjednostavniji način je da iskoristite kupovne šampinjone. Veoma često ćete u pakovanju pronaći primerke šampinjona koji na donjem delu drške imaju nešto malo komposta i micelijuma. Umesto da  nakon rezidbe bacite takav otpad u kantu za smeće, iskoristite ga. Kod kupovine birajte što svežije gljive, zbog mogućnosti regeneracije micelijuma sa ostatka gljive.

Ostatke zakopajte ispod krošnje

Sakupljene komade što brže zakopajte ispod krošnje drveta. Komadiće drške sa ostatkom micelijuma položite pojedinačno, ne dublje od 10 cm, prekrijte slojem zemlje i suvim lišćem. Neka udaljenost komadića bude do 15 cm. Zalijte vodom koja ne sme da bude hladna. Ovaj postupak je dugotrajan i traži mnogo strpljenja. Prednost ovog postupka je jednostavnost.

Druga mogućnost je da iskopate posebne rovove dubine 30 cm i širine 40 cm i ispunite ih pripremljenim materijalom. Dužina rova je po želji i raspoloživom prostoru. Na dno rova stavite šljunak, komadiće cigle, komadiće razbijenih keramičkih saksija da služe kao drenažni sloj za odvođenje viška vode. Ukoliko rovove iskopamo tokom jeseni, možemo ih ispuniti slamom, suvom travom, sitnim grančicama, lišćem i prekriti slojem zemlje. Ovakav rov spreman je za setvu tokom proleća.

Treći način je da tokom proleća iskopamo rov i ispunimo ga gotovom smesom od slame, stajskog đubriva, malo kreča, bukove piljevine. Slamu je potrebano pre stavljanja dezinfikovati u vreloj vodi. Kao supstrat za gajenje gljiva možemo koristiti i namenske supstrate za gljive. U ovom slučaju, da bi ubrzali proces, možemo izvršiti zasejavanje micelijuma inokulacionim materijalom koji se kupuje kod specjalizovanih proizvođača ili sami možemo sakupiti spore gljive i proizvesti sopstveni materijal za zasejavanje micelija.

Već nakon nekoliko dana micelijum se širi

Uspeh celog procesa zavisi od spoljnih uslova. Najbolje je da mesto gde uzgajamo gljive prekrijemo slojem suvog lišća. U optimalnim uslovima, već nakon pet dana možemo primetiti da se micelijum širi, a to možemo videti kada lagano odgrnemo lišće i zemlju. Nakon 20 dana micelijum će se raširiti u zemljištu ili pripremljenoj smesi.

Na uspeh uzgajanja gljiva u vrtu će uticati mnogi parametri, a najznačajniji su temperatura i vlažnost. Gljive ne vole visoke temperature i promene temperature. Za njihov rast su optimalne temperature od 18ºC do 25ºC. One ne vole suvišnu vlagu, ali vole umerenu vlažnost.

Treba znati da će gljive dobijene od namenski kupljenog micelijuma biti rodnije.

Foto: Josch13 / Pixabay


Tagovi

Glje Vrt Uzgoj Šampinjoni Micelijum Voćnjak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.