Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisne biljke
  • 13.04.2019. 18:00

Jestivi korovi koji verovatno rastu i u vašem dvorištu

Navedene biljke lako je prepoznati i malo je verovatno da ćete ih pomešati sa nekim otrovnim vrstama koje slično izgledaju. Ipak, nikada nemojte jesti biljku ako niste 100% sigurni u njeno poreklo. 

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.299
  • 35
  • 0

Mnogi od tzv. korova iz vaše bašte, mogu biti potpuno bezbedni, ali i ukusni za jelo, kako navodi ModernFarmer. Možda ne razumemo baš najbolje, ali zapušteno ili neobrađivano zemljište, često je pravi izvor hrane. Pogotovo jestive, zelene biljke. Mnoge od njih ustvari su divlji rođaci useva koje uzgajamo i obično sadrže više hranljivih materija u lišću nego biljke koje se uzgajaju. 

Samonikle biljke imaju bogatiji ukus

Samonikle biljke obično imaju i jači i bogatiji ukus od kultivisanih. Verovatno se većina od sledećih biljaka nalazi i u vašem dvorištu. Navedene biljke lako je prepoznati i malo je verovatno da ćete ih pomešati sa nekim otrovnim vrstama koje imaju sličan izgled. Ipak, nikada nemojte jesti biljku ako niste 100% sigurni u njeno poreklo. 

Maslačak (Taraxacum officinale)

Ovu domaću biljku izuzetno je teško iskoreniti, a veoma je korisna. Listovi, koren pa čak i cvet, sadrže bezbroj jestivih i lekovitih materija. Ipak, najjednostavniji način je da se samo otkinu mali listovi koji se nalaze u središtu maslačka, oni su najosetljiviji i najmanje gorki, zatim se sitno iseckaju i mogu se koristiti u salatama i tako im dodati specifičan ukus i aromu. Žute latice cveta takođe su i veoma dekorativne.

Portulaca oleracea ili Tušt

Sočni listovi ovog korova, u obliku suze, imaju neobičnu sukulentnu, sluzavu teksturu. Najsličniji opis bi bio da je ova biljka kombinacija između spanaća i bamije. Blagi ukus koji ima, dobro balansira jače ukuse mnogih drugih sličnih vrsta, kada se pomešaju u salatama.

Kiseljak (Rumex acetosella)

Ovaj korov usko je vezan za francuski kukuruz, gurmansku zelen, sa poznatim ukusom. Lišće ove biljke u obliku strele gotovo je identično po ukusu sa ovom vrstom kukuruza, iako je mnogo manja i ima blago gorak ukus. Ne biste hteli da jedete salatu koja se sastoji samo od ove biljke, ali fino iseckana, kao začin, postaje ukusan sastojak.

Pepeljuga (Chenopodium album)

Pepeljuga je jedan od korova koji se najčešče javljaju po baštama i njivama i ima izuzetno prijatan ukus. Odlična je zamena za spanać. Može da naraste visoko, ali najukusniji su oni listovi čija je visina do nekih desetak cm. 

Bokvica (Plantago spp.)

Bujno i žućkasto, lišće bokvice mora biti pažljivo korišćeno u salatama. Izaberite najmanje, najnežnije i sitno ih iseckajte. Prilično su neutralnog ukusa, ali su zato puni hranljivih materija.

Ljubičica (Viola spp.)

Listovi svih ljubičica su jestivi, uključujući i one najsitnije, koje rastu kao samonikle i divlje vrste. Ovaj korov često se takmiči sa gajenim usevim za svetlost i vodu i predstavljaju problem u bašti. koji često napadaju travnjake i vrtove. Ipak, atraktivni cvetovi ovih biljaka jestivi su i veoma ukusni.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Samonikle biljke Priprema salata Zamena za spanać Bašta Korisne biljke


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.