Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sjemena
  • 28.01.2020. 15:00
  • Grad Zagreb, Buzin, Zagreb

Jedino sjeme iz domaće eko proizvodnje su četiri sorte krmnog bilja i jedna sorta zobi?

U Hrvatskoj je proizvodnja svog, ne samo ekološkog sjemena, deficitarna i uvoz značajno dominira, upozorio je Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 1.131
  • 77
  • 0

Jedan od gorućih problema koji muči proizvođače je nepostojanje ekološke proizvodnje sjemena, zaključili su na godišnjoj skupštini Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača održanoj u Buzinu.

"U Hrvatskoj je proizvodnja svog, ne samo ekološkog sjemena, deficitarna i uvoz značajno dominira. U prošloj godini od ukupno 1.019 subjekata upisanih u upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena, proizvodnju sjemenskih usjeva prijavilo je tek njih 219, a 112 se odnosilo na obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Posebno je deficitarna proizvodnja sjemena povrća koje se proizvodi na svega 41,8 ha, tj 0,2% od ukupno prijavljenih površina za nadzor sjemenskih usjeva.

Pogled na Bazu ekološkog poljoprivrednog reprodukcijskog materijala koju vodi Ministarstvo poljoprivrede pokazuje alarmantnu statistiku. Jedino sjeme iz domaće ekološke proizvodnje dostupno hrvatskim proizvođačima su četiri sorte krmnog bilja i jedna sorta zobi koje za ekološku proizvodnju proizvodi Bc institut. Svo ostalo sjeme dolazi iz uvoza", navodi se u priopćenju HSEP-a koje potpisuje tajnica Saveza Sunčana Pešak.

Projekt "Raznolikost je održiva" 

Savez je, dodaju, lani započeo projekt "Raznolikost je održiva" čiji je cilj ukazati na ove probleme i ponuditi rješenja. "Izrađena je brošura Ekološka proizvodnja povrtnog sjemena na obiteljskom gospodarstvu koja na jednostavan i praktičan način objašnjava propise i prikazuje korake do registracije ekološke proizvodnje sjemena. Budući da su prilagođene specifičnostima pojedinih regija predstavljaju elemente identiteta pojedinih krajeva. To su primjerice nadaleko poznati Varaždinski kupus ili Dubravski luk, Vukovarska lubenica i dr“, objašnjava S. Pešak.

Neznanje i nedoumica, naglašava se u priopćenju, glavni su problem pokretanje sjemenske proizvodnji, a mnogi vjeruju kako je to preskupo, neisplativo i praktički neizvedivo. "Ekološka proizvodnja sjemena odvija se u svim ostalim zemljama EU pa ne postoji razlog zašto bi kod nas bila nemoguća. Niz inicijativa i proizvođača već uzgaja sjeme za vlastite potrebe ili za razmjene na lokalnoj razini i uzgoj u malim vrtovima. Članica Saveza je udruga Duga iz Čakovca čiji ekološki proizvođači proizvode i razmjenjuju sjeme već dugi niz godina, a lani su na sortnu listu upisali lokalnu sortu 'Dubravski luk'“, objašnjavaju iz Saveza. 

Plan je okupiti eko proizvođače koji žele registrirati proizvodnju sjemena 

Projektom se planira nastaviti okupljati ekološke proizvođače koji žele na svojim gospodarstvima registrirati proizvodnju sjemena kako bi udruživanjem pomogli jedni drugima u prvim koracima. Svi koji su zainteresirani mogu se javiti na mail hsep.info@gmail.com.

Pored tema sjemenarstva strateški ciljevi Saveza su: organizacija tržišta i marketing, zagovaranje i komunikacija s državnim i stručnim tijelima, traženje inovativnih rješenja, razmjena znanja i širenje dobre prakse, te pomoć udrugama članicama.

Inače, ovogodišnja skupština Saveza bila je izborna pa se upravnom odboru priključilo dvoje novih članova. Isto tako u članstvo je primljena udruga Zagreb eko, udruga ekoloških proizvođača Zagrebačke županije.


Tagovi

Hrvatski savez udruge ekoloških proizvođača Sjeme Uvoz Ekološka proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]