Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna inovacija
  • 09.10.2015. 17:40

Izumio biološki sustav za kompostiranje!

Inovator Marijan Radanec iz Bjelovara osmislio je Mikrobiosu, biološki sustav učinkovitih autohtonih mikroorganizama (AUM) primjenjivih u poljoprivredi. Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi osvojio je i zlato za mobilni kućni komposter.

  • 3.869
  • 464
  • 0

Ljude je često zbunjivalo kako to da neko voće ili bilj(k)a sa iste njive bude zdravo i kvalitetno, a drugo boležljivo, trulo i pljesnivo. Odgovorila je na to suvremena mikrobiologija i znanstvenici koji su ustvrdili kako veliku ulogu u svemu imaju dobroćudni, odnosno patogeni mikroorganizmi.

Ustanovili su da tamo gdje vladaju autohtoni učinkoviti mikroorganizmi (AUM) nema bolesti, jer oni svojim plaštom stvaraju zaštitu oko biljke, a u tlu zdravu samoodrživu ekološku sredinu.

Autohtoni mikroorganizmi za samoodrživu eko sredinu

Bez mikroorganizama nema poljodjelstva!

Upravo je to stvorio ekološki aktivist i inovator Marijan Radanec iz Bjelovara, koji je na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu Inovacija u poljoprivredi Agro Arca održanim u Trilju, dobio zlatno odličje, za najbolju inovaciju - Biološki komposter. Riječ je o mobilnom kućnom biokomposteru integriranom sa tzv. okomitim vrtom u kojem se kućni otpaci hrane (ljuske, otpaci voća, povrća, vrećica čaja, papira, jaja) pretvaraju u kvalitetan kompost, bez neugodnog mirisa.

Mikrobiosa primjenjiva u maslinarstvu, voćarstvu, stočarstvu

Taj biološki sustav autohtonih mikroorganizama, odnosno Mikrobiosa koju je inovator stvorio primjenjiv je i u maslinarstvu, voćarstvu, stočarstvu, ratarstvu. "Inokuliranjem autohtonih korisnih mikrooganizama na određeni medij od vode, zemlje, biljaka, životinja do hrane i ljudi može se utjecati na njihovo (iz)liječenje i trajno održavanje zdravlja jer AUM-i rade na principu dominacije", kaže Radanec.

Interesni konglomerat korisnih bakterija, gljivica i kvasaca

Objašnjava da je osmišljena Mikrobiosa interesni konglomerat više vrsta korisnih bakterija, gljivica i kvasaca koji žive u simbiozi i u kojoj svaka ima svoju ulogu odrađujući svoj dio posla. Slikovito rečeno, jedni prerađuju šećere, drugi alkohole, treći bjelančevine. Svi su spomenuti mikroorganizmi poznati znanosti, kaže inovator objašnjavajući kako ih je dosad bilo nemoguće "natjerati živjeti i raditi skupa", sve dok nije otkriveno da kao takvi već postoje u prirodi. Trebalo ih je samo pokupiti iz zdravog ekološkog okruženja, namnožiti i primijeniti na željenom mjestu ili grani poljoprivrede.

Inovatorski pristup: pokupiti, namnožiti, čuvati i aplicirati

Njegov je inovatorski pristup bio: pokupiti, namnožiti, čuvati i aplicirati. Mikrobiosa je u potpunosti prirodna ekološka metoda za kvalitetnu dekompoziciju svih vrsta bio materijala i njihovu pretvorbu u najkvalitetniji kompost, odnosno glisnjak. On je bogat mikroorganizmima, hormonima, enzimima, vitaminima, organskim kiselinama i drugim korisnim tvarima potrebnim u poljoprivredi pri obradi zemlje, voćnjaka. Inovatorskom se metodom multipliciraju korisne komponente za biljke, a prednost je što se izum može koristiti u tekućem stanju za tzv. folijarnu prihranu i zaštiti, odnosno kao emulzija i granule.

Moguća i folijarna prihrana

"Ustroj autohtonih (aerobnih) mikroorganizama moj su patent, dok je poznati stručnjak, Japanac dr. Higo osmislio rad efektivnih anaerobnih mikroorganizama koji učinkovitost postižu radom bez zraka", kaže Radanec. Dodaje da bez mikroorganizama nema poljodjelstva, a njegovi su autohtoni uzeti sa određenog staništa, obrađeni su metodom fermentacije koja je tajna, a kada se namnože, spremni su za primjenu. Njima se mogu špricati posađene biljke koje tako dobivaju zaštitni plašt kao prirodnu barijeru od aktivnosti patogenih mikroorganizama.

Za zaštitu maslinika litra koncentrata mikrobiose na tisuću litara vode

Kod maslinara su dobri zbog njihovih čestih problema sa teže razgradivom kominom (ostaci od prešanja) za što je dovoljna litra koncentrata mikrobiose na tisuću litara vode, stočari sa AUM-om mogu u određenom omjeru špricati prostor(e) sa stokom i tako riješiti problem neugodnog mirisa, pojave muha, dezinfekcije, truleži.

U ribarstvu, posebice uzgoju ribe u ribnjacima, kaže inovator, dovoljno je ubaciti nekoliko kapi tekućine učinkovitih mikroorganizama kako bi se uništili oni patogeni, voda postala bistra, a ribe dobile zdravo okružje. Kada je riječ o primjeni na poljima, najoptimalnija je temperatura oko 25 stupnjeva, a praksa je pokazala da je tekućina najzahvalnije sredstvo za transport i primjenu. Za sada se AUM-i ne mogu kupiti po trgovinama, već izravnom narudžbom, a litra mikrobiose (trajnost joj je šest mjeseci) stoji oko 50 kuna. Kada se stvori prvotno matično stado, ono se nadalje može opetovano obnavljati, o čemu se može naučiti na radionicama koje Radanec po dogovoru održava diljem Hrvatske. Izum ekološkog aktivista koji broji 12-ak inovacija, primjenjiv je u životinjskoj, ali i ljudskoj prehrani.


Tagovi

Inovacije Radanec Mikrobiosa Poljoprivredni sajam Autohtoni Mikroorganizmi Bakterije Plijesni Nagrada Agro Arka Trilj Zlato Biološki Komposter Gljivice Aerobni Glisnjak Kompost Bjelovar


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.