Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mira Gardoš
  • 29.11.2019. 10:30
  • Istarska, Zrenj

Iz Trsta u Zrenj i koze, Mira Gardoš je jasna: Vjerujem u svoj projekt

Mira Gardoš s obitelji se iz Trsta preselila u Zrenj, nabavila prve koze, završila tečaj kozarstva i proizvodnje sira i uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja širi svoje gospodarstvo.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.449
  • 213
  • 0

Još 2009., Mira Gardoš odlučila je s obitelji napraviti preokret u životu tako što su se iz Trsta, gdje su živjeli, preselili u malo istarsko selo, Zrenj. “Oduvijek me prate lijepa sjećanja iz djetinjstva, sjećanja na školske praznike provedene kod bake na selu. Željela sam da i djeca osjete dio te ljepote tako da smo, još za života u Italiji, često dolazili u Zrenj gdje su se djeca mogla nesmetano igrati u zelenilu”, uvodi nas u svoju životnu priču Mira, po struci ugostiteljica, a po životnoj odluci - poljoprivrednica.

Osnovala je tad OPG sa željom baviti se ekološkom poljoprivredom. Kupila je dva kozlića, sadnice te krenula u raščišćavanje terena oko stare kuće. Uskoro je postala vlasnica malog stada koza. “Stanovnici Zrenja oduvijek se bave tradicijskim poljodjelstvom i sitnim stočarstvom tako da danas imamo dosta agroturističkih objekata gdje se može uživati u domaćoj hrani, ugodnom smještaju i prirodnim ljepotama. Primjećujem sve veći broj posjetitelja od vremena kada smo tek doselili”, kaže.

Turisti često u prolazu fotografiraju domaće životinje i uživaju u netaknutoj prirodi, miru i tišini kakvu u gradu nemaju. S obzirom da je granica blizu, često se čuje talijanski jezik. I u obitelji Gardoš priča se najviše talijanski jer je Mirin suprug Talijan, a on i dan-danas odlazi svakodnevno ondje raditi u svoju automehaničarsku radionicu što je prilika da tamo plasiraju i vlastite svježe poljoprivredne proizvode.

Završila tečaj kozarstva i proizvodnje sira 

"U početku nije bilo lako jer nismo ništa znali o radu sa životinjama, ali nije bilo druge nego naučiti sve potrebno. Glavna je ljubav, onda sve ide lako”, podijelila je s nama.

Kako se stado koza povećavalo, željela je naučiti što više pa je preko Ministarstva poljoprivrede završila tečaj kozarstva, a kasnije i onaj vezan za proizvodnju sira. Educirala se i na temu promocije proizvoda i danas se, kaže, osjeća spremnom za nove izazove. Sada ima 30 koza i trenutno je 15 muznih.

U sklopu kuće nalazi se i Mirin bogati vrt 

Iskoristila je i priliku za razvoj gospodarstva te se prijavila na natječaj iz Programa ruralnog razvoja kojeg je objavio tamošnji LAG Sjeverna Istra. Kroz podmjeru 19.2. "Provedba operacija unutar CLLD strategije", odnosno tip operacije 6.3.1. odobrena su joj bespovratna sredstva u iznosu 15.000 eura, a cijela procedura je, naglašava, odrađena u vrlo kratkom roku. Kroz projekt je ostvarila pravo na kupnju koza i rasplodnog jarca, plastenika, mreža, nabavu sadnica voćki, gradnju mini sirane, opremanje kušaonice te razvoj internetske stranice u cilju promocije proizvoda.

Planira kupiti još dvadesetak koza te imati ukupno 50-ak životinja, ali i otvoriti kušaonicu sira te ostalih mliječnih proizvoda. "Najskuplji su unutarnji građevinski radovi jer sve mora biti na visokoj sanitarnoj i estetskoj razini, a 70% troškova otpada na opremanje mini sirane i kušaone", dodaje Mira i otkriva da je dosad nabavila sadnice voćaka, mrežu za ograditi pašnjak, dva električna pastira za obranu od divljači, dvije rasplodne koze i jednog rasplodnog jarca. Već su nadodali 200 metara ograde i nedostaje joj još 300 m role. 

Kvantiteta ne smije biti ispred kvalitete 

“U skoroj budućnosti ću urediti mini siranu s prezentacijskim prostorom i kušaonicom. Vjerujem u uspjeh jer se bavimo ekološkom poljoprivredom. Živimo daleko od bilo kakvih zagađivača, koze su na ispaši na otvorenom, a u okolici su mnoge površine zapuštene pa životinje uživaju u obilju niskog raslinja. Mislim da su naše koze višestruko korisne, a konačan proizvod je kvalitetno mlijeko i mliječni proizvodi što je danas vrlo traženo”, uvjerena je.

Poljoprivreda joj za sada ne omogućava egzistenciju, ali vjeruje da će se to jednoga dana promijeniti. Održavanje kvalitete siguran je način kako doći do zacrtanog cilja od kojega neće odustati, a želja joj je ostati originalna i dosljedna sebi. “Kvantiteta ne smije biti ispred kvalitete, jedino tako nam svima može biti bolje”, iskreno kaže i dodaje da joj je najvažnije da njena obitelj konzumira što bolje prerađevine. 

Jarac Ralfi osvojio je titulu "Mister prč" na 20. Izboru najkoze u Svetvinčentu

Osim toga, bitno je i zajedničko vrijeme koje provode u brizi za životinje jer u poslu sudjeluju svi, suprug, kći i sin. Na sajmovima joj je suprug vjerna pratnja. Tako su se s 20-og izbora najkoze u Svetvinčentu koji se održao u rujnu ove godine, kući vratili s dvije nagrade. Njihov jarac Ralfi ovogodišnji je Mister prč. "Bilo je vrlo zabavno i sigurno ćemo opet doći. Tko zna kakva iznenađenja nas u budućnosti očekuju?“, s osmjehom se pita.

Vjerujem u svoj projekt i zaista me nije strah 

Kako dodaje, smatra da su sredstva koja mali poljoprivrednici dobiju iz Ruralnog razvoja izuzetno korisna i prava odskočna daska za sve koji žele krenuti u konkretniju proizvodnju. "Znam da je život nepredvidiv, ali vjerujem u svoj projekt i zaista me nije strah. Dodatni poticaj mi je želja da moje selo Zrenj jednoga dana bude živo i puno ljudi kao što je bilo u doba moga djetinjstva“, govori.

Mira Gardoš hvali rad LAG-a Sjeverna Istra čiji se djelatnici, naglašava, izuzetno trude pomoći. Odaziva se na gotovo svaku edukaciju, a željna ih je još i više. "Dobro je educirati ljude, ali i dati podršku u psihološkom smislu kako bi se razvilo pozitivno razmišljanje i mali poljoprivrednici shvatili da mogu ostvariti sve što požele“, zaključuje Mira. 


Fotoprilog


Tagovi

Mira Gardoš Uzgoj koza Sir Ruralni razvoj


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/