Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transformacija poljoprivrede
  • 02.07.2022. 15:00

Italija ulaže tri milijarde evra u organsku proizvodnju - ima veliki plan

Do 2027. planiraju četvrtinu poljoprivrednog zemljišta preusmeriti u organsku proizvodnju

Foto: Depositphoto/sasimoto
  • 121
  • 35
  • 0

Studija OrtoAmbiente, koju je finansirala severna italijanska regija Emilia-Romanja pokazala je da organska poljoprivreda može smanjiti troškove proizvodnje. Kao reakciju na objavu studije Italija je najavila ulaganje od tri milijarde evra za pretvaranje četvrtine poljoprivrednog zemljišta u organsko do 2027; navodi Olive Oil Times

Rezultati su pokazali da organske farme povrća mogu smanjiti fitosanitarne tretmane za 40 odsto u odnosu na konvencionalne.

"Ne možemo se nadati da ćemo nastaviti proizvoditi velike prinose i visokokvalitetne proizvode ako plodnost zemljišta nastavi opadati", izjavio je agronom i tehnički koordinator za organsku i regenerativnu poljoprivredu u nevladinoj organizaciji Deafal Mateo Manćini.

Neophodan strateški resurs

Podsticanje biodiverziteta može značajno smanjiti upotrebu hemikalija i troškove proizvodnje, pojašnjava se. Planirana sredstva će biti obezbeđena iz nacionalnog strateškog plana za provođenje Zajedničke poljoprivredne politike, plana oporavka i otpornosti i nedavno usvojenog zakona o organskoj poljoprivredi.

Još sredstava moglo bi doći iz drugih fondova ZZP-a, posebno iz strategije "Od njive do trpeze" u okviru koje i EU da poveća organske površine za 25 odsto, ali do 2030.

Da je ova vrsta proizvodnje neophodan strateški resurs, tokom prezentacije studije izjavio je italijanski ministar poljoprivrede Stefano Patuneli.

Iz ovog ministarstva dolazi i tvrdnja da Evropa proizvodi dovoljno hrane da bi bila samoodrživa, a da su rastuće cene prehrambenih proizvoda uglavnom rezultat špekulativnih radnji koje su povezane sa sukobom u Ukrajini.

Patuneli je novi zakon i fondove opisao kao motore tranzicije koja je namenjena poboljšanju agrarnih praksi, kvalitetu hrane i promociji proizvoda Made in Italy na stranim tržištima.

Podsticanje biodiverziteta može značajno smanjiti upotrebu hemikalija i troškove proizvodnje (Foto: Depositphoto/chaoss)

Nagrade za prelazak

Vodeća italijanska udruženja za organsku poljoprivredu predstavila su takozvani "bio-dekalog akcija" (deset zapovedi, op.ur.),  koje treba da osiguraju nagrade za one koji će preći na ovu praksu, ali i da potrošači imaju pristup takvoj hrani po jednakoj ceni.

Uključene su fiskalne pogodnosti kao i mere za promociju. Zatražena je bolja saradnja s restoranima, pojednostavljenje birokratije, obavezna organska poljoprivreda u prirodnim područjima i druge mere.

Ograničavaju upotrebu vode zbog suše - kazne idu i do 500 evra

Manćini je naveo da je najveći problem starost prosečnog farmera koji u mnogim sektorima, posebno maslinarstvu, imaju između 60 i 75 godina. Prosečno imanje je manje od 11 hektara, što znači da se radi o malim proizvođačima koji ne mogu usvojiti inovativne programe niti podržati posebnu obuku za svoje zaposlene. Neophodna je generacijska promena.

Čuju se i kritike

Izvršni direktor firme Syngenta Erik Firvald kritikovao je novi italijanski zakon i zatražio od sveta da se odmakne od organske poljoprivrede. Naveo je da su njeni prinosi znatno niži od onih koji dolaze iz konvencionalne.

Takvo mišljene ne iznenađuje Manćinija koji je naveo da ne postoji čarobni štapić, već rešenje dolazi iz različitih pristupa agraru i fokusu na održivosti. Zavisno od sektora smanjenje prinosa će se kretati od 10 do 30 odsto.

Patuneli je rekao da je izvoz italijanske organske hrane zabeležen prošle godine, sa rekordnom cifrom od 52 milijarde evra, govori da ona može doći do tržišta visoke vrednosti.


Tagovi

Organska poljoprivreda Italija Transformacija poljoprivrede Ulaganje Mateo Manćini


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.