Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transformacija poljoprivrede
  • 02.07.2022. 15:00

Italija ulaže 3 milijarde eura u eko proizvodnju - ima veliki plan

Do 2027. planiraju četvrtinu poljoprivrednog zemljišta preusmjeriti u ekološku proizvodnju

Foto: Depositphoto/sasimoto
  • 1.602
  • 68
  • 0

Studija OrtoAmbiente, koju je financirala sjeverna talijanska regija Emilia-Romagna pokazala je da ekološka poljoprivreda može smanjiti troškove proizvodnje. Kao reakciju na objavu studije Italija je najavila ulaganje od 3 milijarde eura za pretvaranje četvrtine poljoprivrednog zemljišta u ekološko do 2027., navodi Olive Oil Times

Rezultati su pokazali da eko farme povrća mogu smanjiti fitosanitarne tretmane za 40 posto u odnosu na konvencionalne.

"Ne možemo se nadati da ćemo nastaviti proizvoditi velike prinose i visokokvalitetne proizvode ako plodnost zemljišta nastavi opadati", izjavio je agronom i tehnički koordinator za ekološku i regenerativnu poljoprivredu u nevladinoj organizaciji Deafal, Matteo Mancini.

Neophodan strateški resurs

Poticanje bioraznolikosti može značajno smanjiti upotrebu kemikalija i troškove proizvodnje, pojašnjava se. Planirana sredstva će biti osigurana iz nacionalnog strateškog plana za provođenje Zajedničke poljoprivredne politike, plana oporavka i otpornosti te nedavno usvojenog zakona o ekološkoj poljoprivredi.

Još sredstava moglo bi doći iz drugih fondova ZZP-a, posebno iz strategije "Od polja do stola" u okviru koje i EU planira povećati eko površine za 25 posto, ali do 2030.

Da je ova vrsta proizvodnje neophodan strateški resurs, tijekom prezentacije studije izjavio je talijanski ministar poljoprivrede, Stefano Patuanelli.

Iz ovog ministarstva dolazi i tvrdnja da Europa proizvodi dovoljno hrane da bi bila samodostatna, a da su rastuće cijene prehrambenih proizvoda uglavnom rezultat špekulativnih radnji koje su povezane s ratom u Ukrajini.

Patuanelli je novi zakon i fondove opisao kao motore tranzicije koja je namijenjena poboljšanju agrarnih praksi, kvaliteti hrane i promociji proizvoda Made in Italy na stranim tržištima.

Poticanje bioraznolikosti može značajno smanjiti upotrebu kemikalija i troškove proizvodnje (Foto: Depositphoto/chaoss)

Nagrade za prelazak

Vodeća talijanska udruženja za ekološku poljoprivredu predstavila su tzv "bio-dekalog akcija" (deset zapovijedi, op.ur.), koje trebaju osigurati nagrade za one koji će prijeći na ovu praksu, ali i da potrošači imaju pristup takvoj hrani po jednakoj cijeni.

Uključene su fiskalne pogodnosti kao i mjere za promociju. Zatražena je bolja suradnja s restoranima, pojednostavljenje birokracije, obavezna eko poljoprivreda u prirodnim područjima i druge mjere.

Ograničavaju upotrebu vode zbog suše - kazne idu i do 500 eura

Mancini je naveo da je najveći problem starost prosječnog farmera koji u mnogim sektorima, posebno maslinarstvu, imaju između 60 i 75 godina. Prosječno imanje je manje od 11 hektara, što znači da se radi o malim proizvođačima koji ne mogu usvojiti inovativne programe niti podržati posebnu obuku za svoje zaposlene. Neophodna je generacijska promjena.

Čuju se i kritike

Izvršni direktor tvrtke Syngenta, Erik Fyrwald krtizirao je novi talijanski zakon i zatražio od svijeta da se odmakne od eko poljoprivrede. Naveo je da su njezini prinosi znatno niži od onih koji dolaze iz konvencionalne.

Takvo mišljene ne iznenađuje Mancinija koji je naveo da ne postoji čarobni štapić, već rješenje dolazi iz različitih pristupa agraru i fokusu na održivosti. Ovisno o sektoru smanjenje prinosa će se kretati od 10 do 30 posto.

Patuanelli je rekao da izvoz talijanske eko hrane zabilježen prošle godine, s rekordnim prometom od 52 milijarde eura, govori da ona može doći do tržišta visoke vrijednosti.


Tagovi

Italija Transformacija poljoprivrede Matteo Mancini Ulaganje Ekološka poljoprivreda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]