Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manje potpore
  • 27.03.2021. 12:00

Isplata umanjenih ili punih iznosa potpora za ekološke nasade oraha i lijeske?

U odgovoru EK stoji da za eko nasade oraha i lijeske moraju biti isplaćene potpore po starim iznosima za sve proizvođače koji već imaju 'ugovor', tvrde iz Udruge Pupoljak. Ministarstvo, pak, uzvraća da to nije tako.

Foto: Ivan Paponja
  • 3.247
  • 144
  • 0

Kako se do kraja travnja očekuje isplata poticaja za prošlu godinu, ekološke proizvođače oraha i lijeske okupljene u Udrugu Pupoljak je zanimalo na koji će način oni biti obračunati. 

Podsjetimo, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore u poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2020. prema kojemu će ekoproizvođači ovih voćnih vrsta dobivati gotovo prepolovljene poticaje objavljen je 15. svibnja 2020. (NN 57/2), a zbog Covida te je godine produženo vrijeme podnošenja jedinstvenog zahtjeva za poticaje na dodatnih mjesec dana. Upravo stoga, udruga se obratila Europskoj komisiji za pojašnjenje koga će sve zakačiti isplata umanjenih iznosa.

"Dobili smo odgovor od EK u kojem oni izričito navode hrvatskim institucijama da moraju isplatiti potpore za ekološke nasade oraha i lijeske po starim iznosima za sve proizvođače koji već imaju 'ugovor' što je po nama jedinstveni zahtjev za potporu koji obvezuje na petogodišnje razdoblje primjene mjere“, navodi nam Ivan Paponja predsjednik Udruge.

Prema njihovom mišljenju, pojašnjava, to praktično znači kako bi svi proizvođači koji su podnijeli i potpisali zahtjev prije 16. svibnja, kada Pravilnik o izmjenama stupa na snagu, trebali dobiti 'stari' odnosno puni iznos poticaja kako je propisano Pravilnikom (NN 22/2020).

O svom kontaktiranju EK u svezi isplate potpore za 2020. godinu i odgovoru u kojem je, kaže, izričito navedeno da tijela RH ne mogu primjenjivati smanjene stope na ugovore koji su već u tijeku, ali mogu na one koji još nisu potpisani odnosno ne smiju primjenjivati načelo retroaktivnosti, izvijestio je i Ministarstvo poljoprivrede tražeći očitovanje o načinu obračuna isplate potpore za prošlu godinu. No, dobili su za njih, neprihvatljiv odgovor.

Izmjene zatražene u studenom 2019.

"Iznos potpore za ekološke nasade lijeske i oraha (Mjera 11) za prošlu godinu obračunavat će se prema novim iznosima koje je EK odobrila 11. svibnja 2020. Provedbenom odlukom o odobrenju izmjene programa ruralnog razvoja RH za potporu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a obuhvatit će izdatke od 20. studenoga 2019., odnosno od trenutka podnošenja zahtjeva za izmjene", sukus je odgovora koji je Udruzi dalo Ministarstvo poljoprivrede.

U obrazloženju "odbijenice" čiji je potpisnik ministrica Marija Vučković stoji kako je u studenom 2019. resorno ministarstvo podnijelo EK zahtjev za izmjene Programa ruralnog razvoja. U procesu konzultacija oko predloženih izmjena koji je trajao od studenog 2019. do travnja 2020. izmijenjen je i iznos potpore u M11 za višegodišnje nasade oraha i lijeske. Komisija je, kažu, ocijenila da su predložene izmjene u skladu s navedenom Uredbom te je 11. svibnja donijela Provedbenu odluku o odobrenju izmjene PRR RH i o izmjeni Provedbene odluke C(2015) 3483 od 26. svibnja 2015.

"Provedbenom odlukom je propisano da su izdaci na temelju navedenih izmjena prihvatljivi od 20. studenog 2019. odnosno od trenutka podnošenja zahtjeva za izmjene, što znači da se primjenjuju na sve zahtjeve za potporu koji su podneseni u 2020. godini“, stoji u ovom obrazloženju u kojem podsjećaju i kako su nakon donošenja Provedbene odluke EK-a, izmijenjeni iznosi potpore objavljeni 15. svibnja 2020., a nacrt toga pravilnika je upućen i u javno savjetovanje. Održan je i sastanak s Odborom za ekološku poljoprivredu Hrvatske poljoprivredne komore.

Kompenzacija kroz mjeru 10

Inače, korisnici Mjere 11 PRR podnošenjem i potpisivanjem prvog zahtjeva se obvezuju na pet godina provedbe ove mjere na svojim ekološkim površinama, a oni kojima je istekla ova petogodišnja obveza, mogu ako žele u šestoj godini podnošenja zahtjeva preuzeti jednogodišnju obvezu njezine provedbe na istim površinama.

"Svi oni koji smatraju da u okviru smanjenih iznosa potpore za navedene dvije voćne vrste neće više biti u mogućnosti nastaviti provoditi ekološke prakse u svojim višegodišnjim nasadima oraha ili lijeske imali su mogućnost prošle godine izaći iz petogodišnje obveze održavanje ekološkog uzgoja bez sankcija“, stoji u odgovoru Ministarstva uz pojašnjenje da je takvim korisnicima otvorena mogućnost kompenzirati dosadašnju potporu u mjeri 11 s potporama iz mjere 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene.

Ta je mjera u svojoj naravi vrlo bliska praksama ekološke proizvodnje pa će korisnicima biti lako 'prebacivanje' na neke od preporučenih kombinacija u okviru M10.

Pravni nonsens?

"Europska komisija nas je obavijestila kako je Hrvatska lani podnijela zahtjev za izmjenu postojećeg PPR-a prebacivanjem 58 milijuna eura iz Mjere 10 u Mjeru 11, a ne kako to navodi ministarstvo da je zahtjev za izmjenama podnesen 2019. godine", odgovaraju iz Pupoljka komentirajući kako je čak i bez dobivenih uputa EK o neprimjenjivanju retroaktivnosti tumačenje spornih odredbi od strane Ministarstva poljoprivrede pravno neodrživo.

"Pravni je nonsens, zapravo, skandalozno da bilo koja institucija u Hrvatskoj može tvrditi da vrijede odredbe nečega od trenutka razgovora, a ne od trenutka izglasavanja i donošenja neke odluke ili zakonskog propisa“, ogorčeno reagiraju iz udruge i najavljuju kako o navedenim izjavama ministarstva namjeravaju obavijestiti Europsku komisiju i institucije RH.  


Tagovi

Uzgoj oraha Udruga Pupoljak Europska komisija Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]